Назад

ДАРИК ПЛОВДИВ - Добрина Проданова за щетите от блокадите


 • Повече от 300 милиона лева ще са щетите за българския бизнес от блокадите

  Добрина Проданова за щетите от блокадите
  Повече от 300 милиона лева ще са щетите за българския бизнес от блокадите на българо-гръцката граница, прогнозира в ефира на Дарик Пловдив председателят на Търговско-промишлената камара под тепетата Добрина Проданова. Отделно са моралните щети, които всеки ден изпитват фирмите у нас, допълни тя.

  Блокадите на българо-гръцките гранични пунктове сериозно застрашават инвестициите и пазарите. Няма кой да дойде като инвеститор у нас, ако ситуацията продължава, коментира председателят на Търговско промишлената камара в Пловдив Добрина Проданова. И ако щетите по забавени договори или развалени продукти могат да се изчислят, то по-големи са моралните, смята тя.

  Вече се подават искания за издаване на  сертификати за форсмажор, с които българските фирми се освобождават от отговорност при забава в изпълнението на сключените договори с партньори от България или от чужбина заради блокадите, каза Проданова. Но, по думите ѝ, този документ не носи компенсация на загубите и те остават.

  Добрина Проданова коментира и т.н. Данък уикенд като подчерта, че фирмите ще спазят закона, но той е затруднение, което не би могло да запълни хазната.  В пловдивско работят 35 хиляди фирми като 120 от тях създават 45% от БВП на региона и според председателя на Търговско промишлената камара би било по-добре да им се създават не затруднения, а условия за развитие.


  Линк

Назад