Назад

DARIK - Прогнозират 300 млн. лв. щети заради блокадите по гръцката граница


 • Прогнозират 300 млн. лв. щети заради блокадите по гръцката граница


  Повече от 300 милиона лева ще са щетите за българския бизнес от блокадите на българо-гръцката граница, прогнозира в ефира на Дарик Пловдив председателят на Търговско-промишлената камара под тепетата Добрина Проданова. Отделно са моралните щети, които всеки ден изпитват фирмите у нас, допълни тя.
   
  Блокадите на българо-гръцките гранични пунктове сериозно застрашават инвестициите и пазарите. Няма кой да дойде като инвеститор у нас, ако ситуацията продължава, коментира председателят на Търговско промишлената камара в Пловдив Добрина Проданова. И ако щетите по забавени договори или развалени продукти могат да се изчислят, то по-големи са моралните, смята тя.
   
  Вече се подават искания за издаване на  сертификати за форсмажор, с които българските фирми се освобождават от отговорност при забава в изпълнението на сключените договори с партньори от България или от чужбина заради блокадите, каза Проданова. Но, по думите ѝ, този документ не носи компенсация на загубите и те остават.
   
  Добрина Проданова коментира и т.н. Данък уикенд като подчерта, че фирмите ще спазят закона, но той е затруднение, което не би могло да запълни хазната.  В пловдивско работят 35 хиляди фирми като 120 от тях създават 45% от БВП на региона и според председателя на Търговско промишлената камара би било по-добре да им се създават не затруднения, а условия за развитие.
   
  Чуйте:

  Линк

Назад