Назад

BTV - На дъното сме по предприемаческа активност


 • На дъното сме по предприемаческа активност


  България е на дъното в света по предприемаческа активност, показва изследването „Глобален предприемачески мониторинг“ за 2015 г.

  Страната попада за първи път в това проучване и резултатите показват, че сме напредпоследно място в света и на последно място в Европа по предприемаческа активност на ранен етап.

  Най-добре в Европа по този показател са Латвия, Естония и Румъния

   

  Проучването изследва нагласите на хората в трудоспособна възраст дали биха започнали собствен бизнес, както и нагласите на тези, които са започнали собствен бизнес в последните три и половина години.

  Такъв предприемач е Нина Матейкова – собственик на салон за красота. Отваря го, след като повече от 10 години работа в бранша.

   

  „Винаги има притеснение в началото, когато правиш нещо ново твое, но си казваш: „Аз съм решил и трябва да го направя“, разказва Нина.

  Според проучването 33 на сто от българите се страхуват от провал.

  Нина смело започва бизнеса си, но трудно намира добри кадри, затова едновременно е гримьор, козметик и маникюрист.

  „Може би управляващите спъват хората, които искат да се занимават със собствен бизнес“, коментира Нина.

   

  Авторите на доклада за България твърдят, че причините за това да сме на дъното на класацията са в липсата на добри примери, които обществото да следва, на информираност и на часове по предприемачество в училище.

  „Образователната ни система до този момент е демонстрирала дефицити по отношение на насърчаването на предприемачеството“, посочва Искрен Кръстев, председател на GEM Bulgaria.

  Резултатите се базират освен на изследване сред хората в трудоспособна възраст, и на такова сред експерти. Бизнес организациите отдавна се борят предприемачеството да се изучава в училище.

   

  „Ние настоявахме това да става от детската градина, много ни се усмихваха, но сега се вижда защо сме били толкова упорити“, казва Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.

  През новата учебна година предстои предприемачеството да се изучава от малките ученици.

  До девет месеца ще излезе националният доклад за България за 2015 г. В него ще има подробности за причините за тези резултати и препоръки към правителството за необходимите промени в различни сектори.


  Линк

Назад