Назад

Председателят на БТПП Цветан Симеонов предлага данъчните да връщат в двоен размер взетите суми по актове, паднали в съда


 • Председателят на БТПП Цветан Симеонов предлага данъчните да връщат в двоен размер взетите суми по актове, паднали в съда  RuseInfo

   Ще настоявам пред финансовия министър Симеон Дянков и директорът на НАП Красимир Стефанов да се преразгледа спешно практиката да се дават бонуси при направени актове. Това заяви в Русе на пресконференция председателят на БТПП Цветан Симеонов в присъствието на Валери Андреев - изпълнителен директор на Национална Компания Индустриални Зони.


  Това решение той е взел след среща с представители на бизнеса в града по време на заседанието на Съвета на председателите. /Съветът на председателите е структура към Българска търговско-промишлена палата и в него традиционно участват председателите на всички 28 регионални търговско-промишлени палати и камари/. В Русе е проведена среща с български инвеститор, както и чуждестранен. Не е нормално данъчните да вземат бонуси дори и след като актовете им падат с съда. В подобни случаи ще предложа да връщат в двоен размер взетите суми, закани се Симеонов.

  Той е бил изключително разочарован от факта, че служители на НАП и на НОИ буквално тормозят работещите на светло фирми. Дори в случай, в който е бил подаден сигнал за данъчни измами, мудността на чиновниците е дала възможност измамата да се прикрие. 
  Г-н Симеонов сподели, че са подготвени интересни инициативи, които ще се представят по време и след Пловдивския панаир. Те са насочени към облекчаване живота на бизнеса и подобряване на икономическата среда. Има натиск от синдикатите за увеличаване на МРЗ, осигурителни вноски и др. БТПП, а вероятно и други организации на работодателите, ще участва в преговорите в Националния съвет за тристранно сътрудничество при гледане на програма за актуализация на доходите от синдикатите, но само ако ако успоредно с нея има отчет за това какво се прави за бизнеса, както и да има ясни мерки в защита и подпомагане на бизнеса.


  Ясно е, че нито администрация, нито синдикати могат да създадат реален продукт, заяви Симеонов. Първо трябва да се подобрят условията за бизнес и тогава може да се говори за увеличаване на заплати, добави той. Работодателите в последните години "са надскочили ръста си", поради което сега имат малко проблеми. В последната година нямат възможност да увеличават толкова заплатите. В последните 3 - 4 години обаче са увеличавали заплатите толкова, колкото се е полагало, въпреки че няма такова увеличение на производителността на труда.
   
  Администрацията на най - високо равнище е с добро отношение към бизнеса и със сериозни намерения да усъвършенства нещата в Русе и облекчи живота на фирмите. Това са заключенията след проведените срещи с представителите на администрацията в града.

  Линк

Назад