Назад

БНР "ХОРИЗОНТ" - Ц. Симеонов: Приложението БГ Баркод ще е в помощ на потребителите и на информирания им избор


 • Ц. Симеонов: Приложението БГ Баркод ще е в помощ на потребителите и на информирания им избор  Цветан Симеонов, председател на Управителния съвет на БТПП в студиото на "Европейски паралели - за музея, за галерията"Снимка: Божидар Любенов

  публикувано на 15.01.16 в 19:08
  Интервю на Снежана Иванова с Цветан Симеонов
   
  Това е приложение, при което потребителят с едно натискане на копчето сканира баркода и то дава информация за редица елементи като съдържание. Това каза за “Хоризонт“ в предаването “Хоризонт за вас“ Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата (БТПП)  по повод новото приложение БГ Баркод, което е в помощ на потребителите:
   
  Най-важният въпрос, на който приложението дава отговор, е дали баркодът е законно ползван или не -  това е начин да предпазим потребителите от закупуване на стоки, които още с поставянето на баркода са създали предпоставки за това да не може да се търси отговорност у този, който е произвел стоката. 
   
  Симеонов поясни, че приложението работи съвместно с продуктов каталог, създаден от БТПП,  в който фирмите безплатно могат да въведат всички данни за предлаганите от тях продукти на пазара:
   
  Понеже мястото на опаковките е твърде ограничено, а в някои случаи е съвсем невъзможно да се събере, независимо колко дребен е шрифта. Ние създадохме този продуктов каталог, в който единствено фирмите имат контрол да въвеждат данни и респективно носят отговорност, ако са подвели потребителя . 
   
  Цветан Симеонов допълни, че един от мотивите за създаването на БГ Баркод е бил да се предпазят държавните институции от въвеждането на данък "вредни храни", защото:
   
  Ние трябва да дадем ролята на потребителя и информирания избор, а той вече да решава както да купи. 
   
  При въвеждане на баркода, приложението дава мигновенно информация както за съдържащите се хранителни стойности, така и за алергенти на продукта. 
   
  Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

  Линк

Назад