Назад

Темата безработица по НОВА TV - Васил Тодоров - Главен секретар на БТПП


 • Темата безработица по НОВА TV - Васил Тодоров - Главен секретар на БТПП  <   
  Въпреки твърденията, че кризата от 2008 година си отива, а новата криза, която се задава, ще се размина на българите, по данни на Националния статистически институт все повече хора остават без работа. Тази година те са с 28 000 повече от миналата година.

  Според госта в сутрешното предаване "Здравей, България" -  Васил Тодоров – главен секретар на Българската търговско-промишлена палата, вътрешният пазар е все още свит и фирмите, произвеждащи за него, усещат стагнацията. Освен това, ограниченият достъп до финансов ресурс, фактът, че българската икономика е ориентирана към ЕС, където също има стагнация на пазара на труда, както и световните кризисни моменти - дефицита в САЩ, размириците в Арабския свят, безспорно дават отражение върху безработицата у нас.

  11% е страшно като резултат. Това са конкретни хора, които не могат да си намерят работа. Когато имахме профил от 5% безработица, хората пак бяха бедни и пак срещаха проблеми. Може да си представите допълнителните 6% какво означават за едно домакинство.  Това заяви другият гост в лятното студио на предаването - икономистът Петър Ганев. Според него, проблемът идва не само от кризата и бавното възстановяване, но и от неадекватната политика на пазара на труда. Той изрази позицията си, че през последните две години политиката на пазара на труда е в "обратната посока" и създава безработицата. "Тя трябва да създаде максимална гъвкавост на пазара на труда. Проблемът не е, че изведнъж са уволнили сто хиляди човека, а че няма нови работни места", заяви още Петър Ганев.

  Прогноза дали и с колко може да се увеличи безработицата е трудно да бъде направена, тъй като българският пазар не е затворен и не зависи само от държавата, но и от международните фактори, обясни Васил Тодоров.

  Линк

Назад