Назад

БНР "ХОРИЗОНТ" - България е първенец по ръст на разходите за труд в Европа през 2015 година


 • България е първенец по ръст на разходите за труд в Европа през 2015 година


  Бизнесът обаче продължава да има проблем с набирането на квалифицирани служители
  публикувано на 09.12.15 в 14:23 / 212 преглеждания
  Автор: Наталия Ганчовска
  Снимка: Радио Видин
   
  България има най-висок ръст на разходите за труд в Европа през тази година. Данните са от проучване на бизнес климата, провеждано ежегодно от Асоциация на европейските търговско-промишлени палати.  Процесът обаче не трябва да се насърчава с административни мерки, смята бизнесът у нас и изразява умерен оптимизъм в очакванията си за 2016 година.
   
  По-добра година очакват 43% от анкетираните фирми. Резултатите са по-добри в сравнение с 2014-а най-вече по отношение на бизнес климата и заетостта. В същото време обаче бизнесът продължава да изпитва огромни проблеми с набирането на квалифицирана работна  сила.
   
  В Монтана, Сливен, Враца фирмите, които са в добро състояние ходят по училищата,  ходят по висшите учебни заведения, за да търсят инженери и технически кадри. Такива обаче няма! Това коментира председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.
   
  Според него другият голям проблем на българския бизнес са високите цени на енергията и суровините:
   
  В момент, когато цените на петрола спадат, когато е по-добре да не пречим, България увеличи цените на котелното гориво 8 пъти - от 50 лева на 400 лева акциз. Реално на работещи фирми, които си плащат акциза, ще им се отрази на крайната продукция, а това са предприятия от млекопроизводството, предприятия от хлебопроизводството, оранжерии.
   
  Оптимизмът се запазва по отношение на инвестициите и на външните пазари, а опасения се изказват за ръста на вътрешното търсене.
   
   

  Линк

Назад