Назад

БТА - ВТПП отбелязва 25-годишен юбилей и отчита успешна работа по над 30 европроекта


 • ВТПП отбелязва 25-годишен юбилей и отчита успешна работа по над 30 европроекта
  Видин, 4 декември /Ирена Данаилова,БТА/
   
  Видинската търговско-промишлена палата отбелязва своя четвъртвековен юбилей днес и отчита успешна работа по над 30 европейски проекта, коментира в интервю за БТА председателят й Красимир Кирилов. Той разказа за създаването и дейността на Видинската търговско-промишлена палата и за изминалите 25 години.
   
  По думите му всичко започва на 26 декември 1990 година, когато група ръководители на 21 фирми провеждат учредителното събрание, на което вземат решение за създаване на Видинската търговско-промишлена и земеделска камара. И така е учредена първата работодателска организация в региона, отбеляза Кирилов.
   
  "Началото беше трудно. Създаваше се качествено нова организация за подпомагане на едва прохождащия частен бизнес. Липсваше опит. Стотиците новосъздадени фирми се нуждаеха от подкрепа, информация, обучение, защита и партньори от страната и чужбина. В помощ ни беше опитът на Българската търговско-промишлена палата, имаща тогава 105-годишна история и традиции, голям вътрешен и международен авторитет и членство в най-голямата организация в света - Международната търговска камара в Париж, в Асоциацията на Европейските палати, в Асоциацията на Балканските палати и десетки други международни организации", разказа Красимир Кирилов.
   
  Международната дейност на ВТПП
  започва веднага след учредяването й
   
  Само няколко месеца след учредяването на Палатата започва и международната й дейност, като от тогава датират и първите сключени договори за сътрудничество с Търговско-промишлената палата на област Долж, Румъния и Регионалната стопанска камара на град Зайчар, Сърбия. Със своя богат опит тези две съседни палати оказват ценна помощ за международното икономическо сътрудничество на Видинската палата. В годините договори за сътрудничество са подписани и с Търговските палати на Ниш и Лесковац от Сърбия, Кавала и Серес от Гърция, Измир от Турция, Мехединци и Слатина от Румъния, споделя Кирилов. 
   
  Развитието на ВТПП през изминалите години има своите конкретни измерения, принципи на работа и тенденции, които формират два основни етапа. В първите десет години новосъздадените частни фирми се нуждаят от информация, маркетинг на тяхната дейност и нови контакти и партньорства в страната и чужбина. В тези години основната дейност на Палатата е насочена към организиране на бизнесделегации за посещение и участие на международни панаири, изложби и събития. 
   
  Още през есента на 1991 г. ВТПП организира първото участие на фирми производители на стоки от различни браншове на Видинския регион в изложението на Международния технически панаир в Грац, Австрия. Впоследствие Палатата е организатор и на над 50 посещения на различни бизнес мероприятия в Германия, Франция, Испания, Италия, Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. 
   
  За затваряне на кръга на необходимите услуги, за пълно обслужване на нашите и чуждестранните предприемачи, в Палатата през 1996 година започна услугата езикови преводи и легализация на документи, която се превърна в една от основните й дейности и е първата организация във Видин, извършваща този вид дейност, отбеляза Кирилов. 
   
  И до днес ВТПП остава най-търсеният и надежден доставчик на тази услуга за бизнеса и гражданите на областта, а в последно време и за граждани от Сърбия, допълни той. 
   
  ВТПП успешно разработва
  и изпълнява европроекти
   
  В последните години Видинската палата работи успешно по разработването и изпълнението на проекти по различни европейски програми. Първият изпълняван проект е в партньорство с Търговската палата на Долж през далечната 2002 година, открои Красимир Кирилов. 
   
  От тогава Палатата участва в изпълнението на повече от 30 проекта по програмите на Европейския съюз за Трансгранично сътрудничество с Румъния и Сърбия, Оперативната програма за регионално развитие, Програмата за развитие на човешките ресурси, Програмата Азия инвест и други. Всички изпълнявани проекти имат икономическа насоченост, като основна целева група са фирмите и организациите, членове на Видинската палата, разказа Кирилов. 
   
  През последните две години ВТПП е редовен член и активно участва в дейността на Асоциацията на Дунавските палати, където съвместно със сродни организации от Германия, Австрия, Унгария, Сърбия и Румъния разработва проекти по европейски програми. 
  /АМ/
   

Назад