Назад

БТПП - Търговски регистър - анкета


 • Фирмите не искат платен търговски регистър

  73,08% от членовете на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) не одобряват достъпът до информация за търговците да става само след регистрация и заплащане на такса.
  Платеният достъп до Търговския регистър е една от проектопромените в Закона за Търговския регистър на Агенцията по вписванията към Министерство на правосъдието.
  Едва 26,92% одобряват платения достъп до информация за търговците, показва анкета на БТПП с 4000 членове на БТПП, 83 браншови организации и преките членове на палатата.
  40,38% от анкетираните одобряват заявленията за вписване да се подават само по електронен път, а 59,62% са против.
  41% от 104 анкетирани фирми са направили и коментар на поставените в проучването въпроси.
  Според тях трябва да се направи всичко възможно, за да се ограничи произволът на чиновниците и да се анулират щетите от необмислените и зле обмислени решения.
  По думите на анкетираните много от властимащите не се притесняват да увеличават постоянно натиск върху бизнеса и да карат хората да губят ценно време по опашки и в канцеларии.
  От фирмите считат също, че в момента е прекалено лесен достъпът до личните данни на собствениците и управителите на фирми.
  Те смятат, че е необходимо всеки, който прави справка в онлайн регистъра, да има собствени потребителско име и парола, за да може да се следи кога и кой е имал достъп до каква информация.
  Представителите на бизнеса коментират, че плащат такси за всяка услуга, дори и за публикуването на отчетите всяка година, независимо, че всичко сами си попълват и сканират и подават по електронен път.
  Като проблем те посочват също и бавната работа на служителите от Агенцията по вписванията при работата на гише и обработка на данни.
  Според анкетираните, ако информацията от Търговския регистър стане платена и след регистрация, той ще се превърне в ЕООД с един печеливш.
  А хората, които имат нужда от информацията в регистъра, няма да имат възможност да я получават, когато им е необходима, посочват от фирмите.
  Отбелязва се, че за малките фирми, които нямат електронен подпис, това ще доведе до допълнителни разходи. По същия начин ще бъдат затруднени и фирмите, които нямат дейност, но са длъжни да публикуват годишните си финансови отчети.
  Анкетираните изразяват мнение, че би могло да има регистрация за достъп до информацията в регистъра, но не и такса за достъп до базата данни, до която според тях трябва всички да имат свободен достъп.
  Търговският регистър е публичен и е за справка на фирмите. Не може да се иска заплащане за нещо, за което вече е платено при регистрацията, посочват анкетираните.
  От всички анкетирани 104 фирми, само една е доволна от сегашното положение.

  Линк

Назад