Назад

БГНЕС - Работодатели и синдикати не се разбраха за задълженията при удължено работно време


 • Работодатели и синдикати не се разбраха за задълженията при удължено работно време


  Бизнесът и синдикатите отново са на различно мнение за това трябва ли работодателят да уведомява синдикатите за удължено работно време.
   
  Тристранният съвет днес отхвърли предложението за промяна в Наредбата за работното време, почивките и отпуските, касаещо това дали работодателят да има задължение предварително да информира синдикатите, когато иска удължено работно време. Темата се превърна в ябълка на раздора между работодатели и синдикати.
   
  Председателят на БТТП Цветан Симеонов изтъкна, че бизнесът възразява срещу всяко едно допълнително натоварване на работодателя. "По сега съществуващите правила по Кодекса на труда удълженото работно време става с консултации със синдикатите. Синдикатите нямат право да възразяват за това, че не са уведомени", каза Симеонов. Според него удълженото работно време много често се налага. "Например в шивашката индустрия, утре камионът с готовите дрехи трябва да замине, работодателят си е мислил, че ще се справи в срок, но е имало отпуски или болнични, и се налага удължено работно време. Представете си, че той ще започне да уведомява този, онзи, четвърти", каза председателят на БТПП. Той смята, че така работодателят става изложен на набезите на контролните органи, без да има някакви скрити мисли, защото не е знаел, че няма да се справи. Това не работи в полза на нормалния бизнес, заключи Симеонов. /БГНЕС

  Линк

Назад