Назад

Чужди компании са изнесли 430 млн. евро от България


 • Чужди компании са изнесли 430 млн. евро от България


   
  Дъщерните фирми на чуждестранните дружества у нас са върнали междуфирмени кредити за над 430 млн. евро през първото полугодие, съобщи вчера министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Той ръководи годишната среща между търговските ни представители в чужбина и бизнеса. Министърът добави, че, от една страна, това показва как чужди капитали напускат страната ни, а от друга, е индикатор, че фирмите у нас се стабилизират и са платежоспособни. 
  Според министър Трайков разкриването на нови работни места у нас върви с по-бавни темпове. Според него за последните няколко месеца безработните са намалели с 10 хил. души до 360 хил. души. Преките чуждестранни инвестиции за миналата година у нас са били за 1,64 млрд. евро, което е с 30% по-малко спрямо 2009 г. По думите му в десетки пъти са намалели вложенията в недвижими имоти, финанси и строителство. По-малко са били през миналата година и инвестициите в промишленото производство, енергийния сектор, транспорта и логистиката. През 2010 г. най-голям е бил ръстът на инвестициите в химическата индустрия и производството на метали. 
  От 2008 г. в България се наблюдава аналогична на общоевропейската тенденция в притока на преките чуждестранни вложения, според която намалението им е средно с четири пъти. Трайков добави, че за първите пет месеца на годината износът е нараснал с 47,2%, а вносът - с 25,6 на сто. 
  За една година ведомството е провело конкурси за търговски представители в 20 държави, обясниха още от МИЕТ. Девет от постовете са били заети от вътрешни експерти на министерството, а останалите са били избрани с конкурс. България има търговски мисии в 44 страни, в които работят 56 представители, като министерството е отделило за тази дейност бюджет от 7,8 млн. лв. Създадени са и две нови представителства в Корея и Израел. Туристически представители пък ще бъдат назначени във Франкфурт и Москва, каза още Трайков. Там е необходимо да има такива кадри, защото голяма част от туристите у нас са от Германия и Русия, обясни заместник-министърът с ресор туризъм Иво Маринов.
  Един търговски представител си е свършил добре работата, ако е допринесъл за минимум 100 млн. евро износ за една година, каза Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата.
  Междувременно стана ясно, че българските компании имат интерес да инвестират в инфраструктурата и туризма на Грузия. Представители на „Стомана индъстри“ и „Девня цимент“ са били на посещение там и са изявили желание да участват в строежа на нови пристанища в Батуми и развитие на сегашните портове, обясни Красен Балев, който е търговски представител на страната ни там. Български предприемачи са представили и проекти за изграждане на хотели в курортите на Грузия, добави още той. Други наши компании и в момента доставят енергийни съоръжения за местните фирми, държат множество ВЕЦ-ове. Има и такива, които работят по изграждането на петролопроводи край Тбилиси. Балев добави, че в най-скоро време ще бъде възстановена ро-ро връзката между Бургас и Поти. Той обясни, че в момента линията не работи, защото корабът, с който са се пренасяли камионите, е спрян от движение. 

  Линк

Назад