Назад

NOVA TV - Нова формула за пенсиите


 • Нова формула за пенсиите


   

  Осигуровките и пенсионната възраст ще се увеличават
   
  По-високи осигуровки и увеличение на пенсионната възраст - това включва планът за пенсионна реформа за следващите години. През следващите 12 години осигуровките ще се увеличат общо с 4,5%.  
   
  Промени ще има и при пенсионната възраст. Мъжете сега се пенсионират на 63,8 месеца. През следващите две години пенсионната им възраст ще расте с по два месеца, след това с по един, докато станат на 65 г. 
   
  Жените сега се пенсионират на 60,8 месеца. През следващите години възрастта им ще расте с по два месеца, а след това до 2037 г. с по три месеца. Така и те ще работят до 65-годишна възраст. 
   
  Целта е жените да се пенсионират със 37, а мъжете с 40 години стаж. Ще се въведе и минимална възраст за пенсиониране на полицаи и военни. Очаква се и пенсията да се смята по нова формула. Идеята е коефициентът, който участва във формулата за пенсиите, всяка година да расте и от 1,1 след години той да достигне 1,5.
   
  "Към сегашните пенсии означава увеличение на пенсиите с 40%”, обясни социалният министър Ивайло Калфин.
   
  Това обаче ще стане само при повече приходи в хазната. Освен увеличение на пенсиите, в следващите години ще растат и осигуровките. Въпреки че финансовият министър неведнъж подчерта, че в рамките на мандата те няма да се повишават. Днес той отстъпи, но добави, че е извоювал скокът да е по-малък.
   
  Без интрига, но с разочарование прие идеята българският бизнес, който е на мнение, че ако се увеличат осигуровките, някои от фирмите ще фалират. Очаква се предложенията да бъдат гласувани от кабинета през май. 

  Линк

Назад