Назад

Заседание на ЕВРОКЛУБА при БТПП за очакванията от Полското председателство


 • Среща на Евроклуба към БТПП с основен партньор УниКредит Булбанк по повод Полското председателство на ЕС  Среща на Евроклуба към БТПП с основен партньор УниКредит Булбанк по повод Полското председателство на ЕС

  Място: София, Сградата на Българска търговско-промишлена палата (БТПП), ул. „Искър” 9

  На 19 юли се организира среща на Евроклуба при БТПП по повод старта на полското председателство на ЕС.

  Събитието ще даде ориентир за приоритетите в програмата на полското председателство на ЕС, представени от Посланика на Полша.

  УниКредит Булбанк е официален партньор на Евроклуба и ще бъде включена в програмата със специална презентация.

  На събитието ще присъстват членовете на Евроклуба: посланици, дипломати, политици, журналисти и представители на бизнеса, както и клиенти на УниКредит Булбанк и представители на банката.


  Линк

 • Предлагат стимули за всеки, вложил за допълнителна пенсия


   
  Необходима е политика за насърчаване на местните спестявания, които да компенсират спада в чуждестранните. В противен случай натрупването на капитал в икономиката ще се забави, както и нарастването на доходите, обясни главният икономист на УниКредит Булбанк Кристофор Павлов по време на срещата на Евроклуба към БТПП.

  Един от начините е чрез стимулиране на спестяванията в пенсионни фондове. Павлов даде пример с Чехия и Полша, където на всеки, вложил за допълнителна пенсия, държавата дава определена сума. Можело да се помисли и за насърчаване на капиталовия пазар. Допълнителният ефект щял да е по-голяма конкуренция между банките и лихвите по депозити.
  Усвояването на средствата от ЕС също могат да противодействат на спада на чуждите спестявания, смята икономистът. Според него парите отвън ще останат около 8-10% от БВП при 20 на сто преди кризата.

  Линк

 • Заседание на ЕВРОКЛУБА при БТПП за очакванията от Полското председателство
   
  На 19.07.2011 г. в Българската търговско-промишлена палата се проведе среща на Евроклуба при БТПП във връзка с поемането на председателството на Съвета на Европейския съюз от Република Полша  от 1 юли 2011 г. 
  В началото на срещата Н.Пр. г-жа Юдит Ланг, посланик на Република Унгария,  направи кратък анализ на постигнатото по време на предходното Унгарско преседателствотелство  за развитие на  европейския социален модел чрез подпомагане на малките и средни предприятия, реализирането на общи политики  в областта на енергийното производство и селското стопанство и съхряняването на ценностите на Съюза в интерес на гражданите му. 
   
  Н.Пр. Лешек Хенсел, посланик на Република Полша, очерта приоритетите на Полското председателство  като отдели специално внимание на:
  - Ускоряването на икономическия растеж чрез развитие на вътрешния пазар
  - Повишаването на европейската конкурентноспособност
  - Подобряване регулирането и контрола на финансовите пазари, в т.ч. въвеждането на по-ефективни правила за управление на финансови кризи
  - Изграждането на обща външна енергийна политика на ЕС за осигуряване успеха на Съюза на световния енергиен пазар
  - Задълбочаване на сътрудничеството между държавите-членки  и подобряване на отношенията им с техните съседи и партньори.
   
  Председателят на БТПП, господин Цветан Симеонов отбеляза, че очакванията от Полското председателство са големи, като се има предвид факта, че Полша е голяма страна със силна икономика, която трябва да осъществи не само добро лидерство в рамките на председателството, но и да придвижи напред европейските дела. 
  С особено удоволствие председателят на БТПП предостави думата на г-н Яцек Адамски, вицепрезидент на полската конфедерация „Левиатан” който пречупи приоритетите на полското председателство през призмата на частното предприемачество.
  Господин Кристофор Павлов, главен икономист на УниКредит Булбанк, очерта състоянието на българската икономика в пост-кризисния период  и наблегна върху необходимите промени в провежданата стопанска политика за диверсифициране структурата на икономиката и подобряване на конкурентноспособността й. 
   
  Представяйки десетото юбилейно издание „България – Търговски каталог 2011” пред участниците в срещата на Евроклуба, председателят на БТПП подчерта непрестаниия стремеж на Българската търговско-промишлена палата да подобрява  качеството и разнообразява услугите за бизнеса. 
  В срещата участваха дипломати, политици, журналисти и представители на бизнеса. След нея  Галерия „Арт Виза България” представи лятната експозиция ПОТОКЪТ НА ВРЕМЕТО – 19 юли – 20 септември.

  Линк

Назад