Назад

Прекаленото вдигане на осигурителни прагове може да доведе до съкращаване на работни места


 • БТПП против прекаленото вдигане на осигурителните прагове

  По отношение на договарянето на осигурителните прагове няма мерки само с положителен или само с отрицателен ефект каза Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата и поясни: Високите прагове означават и по-високи вноски за двете страни – за работодателя и за работника, което  не е приятно, всключително и за синдикатите. В дългосрочна перспектива това означава по-високи бази за пенсиите, защото това е начинът на изчисляване към момента.
  Същевременно прекаленото вдигане на праговете е стимул за скриване в сивия сектор, като първа стъпка, а ако това се окаже недостатъчно, като втора стъпка се преминава към по-голямото зло за синдикатите и техните членове, каквото е съкращаването на работни места. Това във всички случаи е свързано с интензифицирането труда на останалите работници, което от своя страна води до по-голяма конкурентоспособност, защото е свързано с по-голяма производителност на труда. Така обективните стъпки в пазарната икономика водят до своя важен резултат, каквото е повишаването конкурентоспособността на фирмите. Затова напомняме, че тези стъпки трябва да се правят премерено. Винаги да се водят преговори – ние насърчаваме това и то е препоръчително за синдикатите и техните анализатори. От досегашната ни многогодишна практика, често от синдикатите погрешно разбират преговорите единствено в посока увеличение на осигурителните прагове. Често обаче се налага да има не само нулеви промени в сектори, където има рязък спад за определен период от време, а може да се отиде на по-ниски осигурителни прагове. Ако бяха отговорни преговарящите в тези сектори, би следвало да се вслушат в гласа на анализаторите и да го направят това нещо. Не може синдикатите да искат тотално увеличение на минималните осигурителни прагове в сектори, в които има 20 процента спад на продукцията. Има сектори, в които има спад от 40 процента спад на цените, както е в строителството и в недвижимите имоти. Така договорените прагове в еуфория на високи скокове на цените, се оказват неадекватни към този момент. Това се отразява и всички виждат как в последните месеци точно в тези сектори нарастна безработицата. Това е още едно доказателство, че трябва да се търси добрият баланс, така че хем да се запазят работни места, хем да не се претоварва икономиката на отделното предприятие.
  По отношение на проекта за Бюджет 2011 за БТПП голямата победа е фактът, че правителството се е вслушало в предложението ни за намаляване на преразпределителната роля на държавния бюджет до 35 процента от брутния вътрешен продукт. Остават обаче откритите въпроси за продължаващото ни очакване в разходната част на бюджета да има обещаните съкращения на разходите за администрация свързано с оптимизация и повишаване отговорността на конкретните администратори. Най-голямата национална представителна организация на работодателите още не вижда реални резултати от плащането на първите три дни болнични от работодателя, без да ни е даден отчет или информация, какво е направила администрацията за ограничаване на неоснователно издадените болнични листове. Това беше условието да се съгласим, но ако в това отношение нещо е направено от държавните органи, ние чакаме да го чуем - каза в изявление за медиите председателят на Българската търговско-промишлена палата, г-н Цветан Симеонов.

  Линк

 • Договорени бяха минималните осигурителни доходи в 30 бранша

  От министерството на труда и социалната политика информираха, че е постигната договореност за минималните осигурителни доходи за 2011 г. Работодателските и синдикални организации постигнаха споразумения за 30 бранша. Средният процент на нарастване е 5,6%. По предложене на министър Тотю Младенов с толкова ще нараснат и праговете в други 44 отрасъла, където не беше договорен ръст.

  Представители на бизнеса предупредиха, че е възможно това да доведе до съкращения на персонала. Цветан Симеонов – председател на БТПП: „3.7 е инфлацията, предвидена за 2011-та, растежът на брутния вътрешен продукт е 3.6, за нас най-устойчиво би било развитието, ако се вземе тази цифра в предвид.“

  От Стопанската камара смятат, че са направили твърде много отстъпки, като например с болничните, и че няма да понесат средно увеличение от 5.6%. Категорично се възразява и срещу възможно вдигане на минималната заплата до прага на бедност, обясни заместник председателя Димитър Бранков: „Искането за връзка на минималните работни заплати с линията на бедност означава необходимост от корекции на минималните пенсии. Ръст на минималната пенсия до 211 лева, колкото е линията на бедност, означава един милиард лева допълнителен дефицит в НОИ.“


  Линк

 • БТПП: Вдигането на осигурителните прагове крие опасности


  Линк

 • БТПП: Прекаленото вдигане на осигурителни прагове може да доведе и до съкращаване на работни места


  Линк

 • Прекаленото вдигане на осигурителни прагове може да доведе до съкращаване на работни места
  Линк

Назад