Назад

Судан привлича български инвеститори с жълто и черно злато


 • Судан привлича български инвеститори с жълто и черно злато


   
  Марта Младенова  |  18 юли 2011 13:11

  Петрол, злато, желязна руда и строителни материали – с презентирането на тези природни богатства представителите на Судан поканиха българските инвеститори за съвместен бизнес. На форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата, проф. д-р Бадр Ел Дин Халил Ахмед представи геоложката карта на страната, която бе обявена за независима преди по-малко от две седмици.

  Освен залежи на злато, петрол и строителни материали, в Судан има и добре развити системи за напояване. Според представители на страната инфраструктурата е много добре развита. В материали, предоставени на инвеститорите, се представят множество предимства пред бизнеса, които засега не са променени, въпреки създаването на новата държава. Например в Закона за инвестициите е представен 15 на сто данък в сектора на услугите, който е намален от 35 процента през 1999 г. на 15 на сто през 2003 г., 10 процента за промишления сектор и 0 процента за земеделието.

  Налице са пълно освобождаване от митнически налози на капиталовото оборудване на проекта, съоръженията и пр. Чуждестранните инвестиции разполагат с достатъчно гаранции в Закона за инвестициите, каквито дава и членството на Судан в организациите за инвестиционно гарантиране в арабския регион и тези в света, а освен това е осигурена свобода на прехвърляне на капиталите и свободата на действие по инвестиционните проекти след тяхното стартиране. В допълнение Законът за инвестициите не прави разлика между чуждия и местния инвеститор, похвалиха се от арабската страна.

  Както и Бълария, Судан е привлекателен с евтината работна ръка. От страната поканиха българските инвеститори и с «пълната свобода» на прехвърляне на печалбите в чужбина.

  Линк

Назад