Назад

БТПП: Търговският регистър не трябва да налага скрит данък за фирмите


 • БТПП: Търговският регистър не трябва да налага скрит данък за фирмите  Klassa

   
  Таксите, събирани от Агенцията по вписванията, трябва да отиват за развитие на Търговския регистър, а не в бюджета и така да се превръщат в скрит данък за фирмите. За това настояват от Българската търговско-промишлена палата. Подходите са два - или се плаща за ползването, или се плаща за вписването.

  Двата подхода едновременно не могат да се прилагат, твърди председателят на БТПП Цветан Симеонов. Според него най-важният въпрос остава за тарифата и цената на услугата, предлагана от Търговския регистър. Не трябва чрез регистрацията да се създава нов данък за фирмите, е мнението на Симеонов. По данни на БТПП миналата година Агенцията по вписванията е събрала 60 млн. лв. такси от бизнеса, без да получи и стотинка от бюджета. Тази практика трябва да се промени.
  Ние искаме бизнес среда, в която не се крият данъци под други форми, след като се хвалим, че държим данъците ниски, твърди Симеонов. Според него за финансирането на Агенцията по вписванията трябва или да се промени Законът за бюджета, или да се промени статутът на агенцията, така че парите да остават в нея, и по този начин да се намаляват таксите. 

  =====================================
  Коментари (1)Paradox каза: 2011-07-11 10:47:17 
  В момента използването на Търговския регистър излиза скъпо на бизнеса. Не е само вписването. Кой знае защо на много места, особено при обществени поръчки, продължават да се искат актуални състояния на фирмите. Не е ясно защо тези данни, които в момента се ползват безплатно, трябва да ги носим под формата на извлечение , при това често ги представяме пред други държавни институции. Някога човек плащаше 5 лева на каса в съда за "Актуално състояние", сега с наличието на електронен регистър излиза 9 лева - такса към регистъра + разбира се, таксата за банката !!! Не би ли трябвало ефектът да е обратен - ега ти електронното правителство!

  Линк

Назад