Назад

БТПП изказа удовлетворение от добра комуникация с бизнеса


 • Кунева се срещна с председателя на БТПП Цветан Симеонов


   Кандидатът за президент Меглена Кунева проведе днес, 29 юни, работна среща с председателя на Българската търговско промишлена палата Цветан Симеонов.

  Тя е продължение на предишно гостуване на първия български еврокомисар в БТПП през април, когато тя беше запозната с основните насоки за дейността на палатата до 2014 година, утвърдени от Общото й събрание.
  На срещата днес беше коментирана публикувата вече платформа на  Меглена Кунева и по-специално икономическата й част. Бяха констатирани редица съвпадения с вижданията на палатата по отношение на развитието на средата за бизнес и отстраняването на административните пречки.
  Надявам се тази среща да е добро начало на диалога с представителите на българския бизнес и работодателите, които да помогнат с опита си за един обстоен  преглед  и коментар на икономическата част на моята програма – каза г-жа Кунева.

  Линк

 • Изказване на г-н Цветан Симеонов председател на УС на БТПП пред Комисията за промяна в Конституцията


   Цифрите които са посочени в законопроекта щяха да са по-удовлетворителни, ако за преразпределителната роля на бюджета имаше ограничение от 35% така, както беше заложено в икономическата програма на ГЕРБ.  
  Г-н Иван Искров ме улесни с неговото изказване, че какъвто и да е било дефицит заложен като възможност е нещо неприемливо за бизнеса. Ние бихме искали и за в бъдеще състоянието на бюджета да бъде възможно най-близко до балансираното. Разбирам затрудненията, слушайки сега дискусията, тук вероятно тези по-високи цифри са наложени от намерението да се търси консенсус или по-широка подкрепа за предложението. 
  Още в процеса на подготовката на този законопроект ние дадохме възможност да кажем нашата позиция. Направихме срещи, на които сме изказали подкрепа  за един такъв ход на Народното Събрание. Дали е имало широко обществена  дискусия? Мога да кажа „да” имаше. Въпросите  по отношение на 35% ограничител за преразпределителната роля на бюджета,в БТПП  са дискутирани още на нашето Общо събрание и те изразяват  мнението на 52 хиляди фирми, които създават повече от половината БВП на страната и над 70% от външнотърговския оборот на страната. Това е обсъдено при участието на 28 регионални палати във всички области и над 100 браншови организации.  В този ред на мисли, това са само цифрите на БТПП, сигурно още толкова ще бъдат и цифрите след като излязат данните и на другите работодателски организации.
  Какво ще се случи със доходите на населението, това беше въпрос на г-н Алиосман Имамов,, ще се опитам да дам ясен отговор. Това което се случи по време на кризата  с доходите на българското население е показателно от статистиката в частния сектор. Докато ние спорим със синдикатите кое да се вземе в предвид като препоръчително, инфлацията или ръста на  производителноста,  върнато 5 или 6 години назад в частния сектор заплатите са имали ръст повече отколкото са инфлацията и ръста на производителноста взети заедно. Ето това ще се случва и в бъдеще гарантирам ви, със заплатите в частния сектор. Защо ?  Защото те се определят от „живите” компании, а точно те устояват на конкуренцията. 
  БТПП и нейните членове няма да се съгласят с социални мерки, които не са съобразени с нарастналата производителност на труда(с изключение на социални мерки към инвалидите или за пенсионерите с най ниски пенсии), защото това е въпрос на възможностите на бюджета. Удовлетворени сме, че за помощите дадени за безработни се въведоха няколко дни да отиват и да полагат труд за да могат да си получат парите, щом са в състояние да работят. Няма срамен труд и ръстът на доходите, трябва да стане ясно, ще бъде подкрепен от нас само тогава,  когато е свързан с увеличена производителност на труда. 
  Съвсем резонен е въпросът на г-н Румен Овчаров, защо ограничението на разходите не се въведе по-рано ? Бихме се радвали още с приемането на 10% плосък данък за физически лица и  корпоративен  -  за фирмите, ако беше въведено още тогава.  Това е което сега се опитват да прокарат управляващите. А какво щеше да се случи ? Щяхме да имаме по-малко администрация, сега щяхме да бъдем много доволни, защото всеки щеше се простира според чергата си. 
  Отговор и на въпроса - защо предложението да се направи с промяна в Конституцията, а не другаде? Защото имаме горчивия опит от Закона ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Там видяхме че този прекрасен, знаков закон не работи, защото нивото му не е достатъчно високо. Разбира се не всичко може да влезе в текстовете на Конституцията. 
  Защо защитата да е с квалифицирано мнозинство от 2/3?  За нас, за бизнеса, ниските данъци са точно толкова важни колкото е важно за една държава да бъдат стабилни нейните външни договорености.
  Едно от безпорните постижения, уважаеми господа народни представители, едно от нещата с които Тройната коалиция ще остане с положителен знак в икономическата история на България, това са точно тези 10 %-ни данъци, които бяха въведени и това е безпорно преимущество. 
  Искам само да добавя – разчитаме на това да осигурите на този продукт на вашето управление едно по-безоблачно бъдеще и по-сигурно съществуване.

  Линк

 • БТПП изказа удовлетворение от добра комуникация с бизнеса


   Ръководството на Българската търговско-промишлена палата изразява своето удовлетворение от бързата реакция и взимане на решение от Столичния общински съвет, по предложенията на Браншовата асоциация на ресторантьорите в гр. София, които бяха подкрепени с аналитични данни от БТПП. Това съобщиха от пресслужбата на Палатата.
  При осъществената със съдействието на Палатата среща с кмета Йорданка Фандъкова и с председателя на Общинския съвет Андрей Иванов в кратки срокове започна определянето на нови приемливи тарифи за използване на тротоарните площи от заведенията и ресторантите в София.
  Така в условията на криза намирането на общия интерес между бизнеса и ръководството на Столична община получи като резултат решението за намалямане с 25 на сто на таксите, от което ще последва и повишаване на събираемостта на сумите плащани за използване на общински площи за нуждите на ресторантьорите.
  Считаме че това е правилния начин за комуникация с бизнеса, – се казва още в съобщението на пресслужбата.

  Линк

 • БТПП изказа удовлетворение от добра комуникация с бизнеса


   Ръководството на Българската търговско-промишлена палата изразява своето  удовлетворение от бързата реакция и взимане на решение от Столичния общински съвет, по предложенията на Браншовата асоциация на ресторантьорите в гр. София, които бяха подкрепени с аналитични данни от БТПП, съобщиха от палатата. При осъществената със съдействието на Палатата среща с кмета Йорданка Фандъкова и с председателя на Общинския съвет Андрей Иванов в кратки срокове започна  определянето на нови приемливи тарифи за използване на тротоарните площи от заведенията и ресторантите в София. Така в условията на криза намирането на общия интерес между бизнеса и ръководството на Столична община получи като  резултат решението за намалямане с 25 на сто на таксите, от което ще последва и повишаване на събираемостта на сумите плащани за използване на общински площи за нуждите на ресторантьорите. Считаме че това е правилния начин за комуникация с бизнеса, се казва още в съобщението на БТПП.
  Линк

 • Цветан Симеонов: БТПП няма да се съгласи със социални мерки, които не са съобразени с нарасналата производителност на труда


   София /КРОСС/ Цифрите, които са посочени в законопроекта щяха да са по- удовлетворителни, ако за преразпределителната роля на бюджета имаше ограничение от 35% така, както беше заложено в икономическата програма на ГЕРБ. Това каза по време на заседанието на Комисията за промяна на Конституцията председателят на УС на БТТП Цветан Симеонов. „Г-н Иван Искров ме улесни с неговото изказване, че какъвто и да е било дефицит заложен като възможност е нещо неприемливо за бизнеса. Ние бихме искали и за в бъдеще състоянието на бюджета да бъде възможно най-близко до балансираното", заяви той. „Разбирам затрудненията, слушайки сега дискусията, тук вероятно тези по-високи цифри са наложени от намерението да се търси консенсус или по-широка подкрепа за предложението", добави Симеонов.
   
  „Още в процеса на подготовката на този законопроект ние дадохме възможност да кажем нашата позиция. Направихме срещи, на които сме изказали подкрепа за един такъв ход на Народното Събрание. Дали е имало широко обществена дискусия? Мога да кажа „да" имаше. Въпросите по отношение на 35% ограничител за преразпределителната роля на бюджета, в БТПП са дискутирани още на нашето Общо събрание и те изразяват мнението на 52 хиляди фирми, които създават повече от половината БВП на страната и над 70% от външнотърговския оборот на страната. Това е обсъдено при участието на 28 регионални палати във всички области и над 100 браншови организации. В този ред на мисли, това са само цифрите на БТПП, сигурно още толкова ще бъдат и цифрите след като излязат данните и на другите работодателски организации", посочи председателят на УС на БТПП.
   
  Какво ще се случи със доходите на населението, това беше въпрос на г-н Алиосман Имамов, ще се опитам да дам ясен отговор, поясни той. „Това което се случи по време на кризата с доходите на българското население е показателно от статистиката в частния сектор. Докато ние спорим със синдикатите кое да се вземе в предвид като препоръчително, инфлацията или ръста на производителността, върнато 5 или 6 години назад в частния сектор заплатите са имали ръст повече отколкото са инфлацията и ръста на производителността взети заедно. Ето това ще се случва и в бъдеще гарантирам ви, със заплатите в частния сектор. Защо? Защото те се определят от „живите" компании, а точно те устояват на конкуренцията."
  БТПП и нейните членове няма да се съгласят със социални мерки, които не са съобразени с нарасналата производителност на труда(с изключение на социални мерки към инвалидите или за пенсионерите с най ниски пенсии), защото това е въпрос на възможностите на бюджета, категоричен бе Симеонов.
  „Удовлетворени сме, че за помощите дадени за безработни се въведоха няколко дни да отиват и да полагат труд за да могат да си получат парите, щом са в състояние да работят. Няма срамен труд и ръстът на доходите, трябва да стане ясно, ще бъде подкрепен от нас само тогава, когато е свързан с увеличена производителност на труда", каза още той.
  „Съвсем резонен е въпросът на г-н Стоян Овчаров, защо ограничението на разходите не се въведе по-рано? Бихме се радвали още с приемането на 10% плосък данък за физически лица и корпоративен - за фирмите, ако беше въведено още тогава. Това е което сега се опитват да прокарат управляващите. А какво щеше да се случи ? Щяхме да имаме по-малко администрация, сега щяхме да бъдем много доволни, защото всеки щеше се простира според чергата си. Отговор и на въпроса - защо предложението да се направи с промяна в Конституцията, а не другаде? Защото имаме горчивия опит от Закона ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Там видяхме че този прекрасен, знаков закон не работи, защото нивото му не е достатъчно високо. Разбира се не всичко може да влезе в текстовете на Конституцията. Защо защитата да е с квалифицирано мнозинство от 2/3? За нас, за бизнеса, ниските данъци са точно толкова важни колкото е важно за една държава да бъдат стабилни нейните външни договорености. Едно от безспорните постижения, уважаеми господа народни представители, едно от нещата с които Тройната коалиция ще остане с положителен знак в икономическата история на България, това са точно тези 10 %-ни данъци, които бяха въведени и това е безспорно преимущество. Искам само да добавя - разчитаме на това да осигурите на този продукт на вашето управление едно по-безоблачно бъдеще и по-сигурно съществуване", заяви Цветан Симеонов.

  Линк

 • БТПП изказа удовлетворение от добра комуникация с бизнеса


   Ръководството на Българската търговско-промишлена палата изразява своето  удовлетворение от бързата реакция и взимане на решение от Столичния общински съвет, по предложенията на Браншовата асоциация на ресторантьорите в гр. София, които бяха подкрепени с аналитични данни от БТПП, съобщиха от палатата.
  Линк

 • Сенатори от Чешкия Парламент гостуваха в БТПП


   Председателят на БТПП Цветан Симеонов разговаря с представители на Сената на Парламента на Чешката република. Председателят на Комисията по икономика, земеделие и транспорт към Сената Ян Хайда, сенатор Иржи Бис и сенатор Петр Пакоста, както и секретарят на комисията участваха в обсъждане на икономическото сътрудничество между България и Чехия.
  Г-н Симеонов сподели с гостите, че БТПП се смята за конструктивен партньор и в същото време за опонент на българското правителство.Нашата позиция е лесно прогнозируема, каза Цветан Симеонов. Когато предложенията са в полза на бизнеса, ние ги подкрепяме. Понякога са нужни и отстъпки за постигане на баланс.

  Линк

 • БТПП изказа удовлетворение от добра комуникация с бизнеса


    Ръководството на Българската търговско-промишлена палата изразява своето  удовлетворение от бързата реакция и взимане на решение от Столичния общински съвет, по предложенията на Браншовата асоциация на ресторантьорите в гр. София, които бяха подкрепени с аналитични данни от БТПП, съобщиха от палатата. При осъществената със съдействието на Палатата среща с кмета Йорданка Фандъкова и с председателя на Общинския съвет Андрей Иванов в кратки срокове започна  определянето на нови приемливи тарифи за използване на тротоарните площи от заведенията и ресторантите в София.
  Линк

 • БТПП изказа удовлетворение от добра комуникация с бизнеса  29 юни 2011 18:36  
  София /КРОСС/ Ръководството на Българската търговско-промишлена палата изразява своето  удовлетворение от бързата реакция и взимане на решение от Столичния общински съвет, по предложенията на Браншовата асоциация на ресторантьорите в гр. София, които бяха подкрепени с аналитични данни от БТПП, съобщиха от палатата.
  При осъществената със съдействието на Палатата среща с кмета Йорданка Фандъкова и с председателя на Общинския съвет Андрей Иванов в кратки срокове започна  определянето на нови приемливи тарифи за използване на тротоарните площи от заведенията и ресторантите в София.
  Така в условията на криза намирането на общия интерес между бизнеса и ръководството на Столична община получи като  резултат решението за намалямане с 25 на сто на таксите, от което ще последва и повишаване на събираемостта на сумите плащани за използване на общински площи за нуждите на ресторантьорите.
  Считаме че това е правилния начин за комуникация с бизнеса, се казва още в съобщението на БТПП.
   
   
  Линк

Назад