Назад

БНР - Радио София - Цветан Симеонов: 22% от българските предприемачи очакват Споразумението за Трансатлантическо партньорство да им помогне да излязат на американския пазар


 • Цветан Симеонов: 22% от българските предприемачи очакват Споразумението за Трансатлантическо партньорство да им помогне да излязат на американския пазар


  Споразумението за Трансатлантическо партньорство за търговия и инвестиции (ТПТИ) между САЩ и ЕС  е във фокуса на вниманието на международната конференция, която се организира днес от Американската търговска камара, Конфиндустрия България, Българската търговско-промишлена палата, Посолството на Италия и Посолството на САЩ у нас.
  На форума, в който участват също вицепремиерът Меглена Кунева и министърът на икономиката Божидар Лукарски, се разисква как договорът за ТПТИ би повлиял на малкия и средния бизнес в САЩ и Европа.
   
  Споразумението има както своите привърженици, така и сериозни противници. Един от основните аргументи срещу него е опасението, че то ще облагодетелства големите корпорации, но ще задуши малките фирми. Заедно с това ТПТИ може да се отрази на европейските регулации и съдебна практика, с оглед на предвидения в договора международен арбитраж, който ще постави част от търговските спорове извън обхвата на националното законодателство и съдебна система.
   
  Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов е модератор на тази част от конференцията, в която участват министърът на икономиката Божидар Лукарски, ръководителят на представителството на ЕК в България Огнян Златев, съветникът от отдела за ЕС към Генералната дирекция "Търговия" на ЕК Лори Купър и др. Темата е: "Трансатлантическата икономика - възможности и стимули за малкия и средния бизнес".
   
  За това необходимо ли е да бъде подписано споразумението за ТПТИ, как то би се отразило върху работата на малките и средните фирми в Европа и у нас и какъв дял от прогнозирания ръст на световната търговия ще бъде за сметка на европейските фирми, с председателя на БТПП Цветан Симеонов, разговаря Мария Йорданова. Чуйте.

  Линк

Назад