Назад

БНР "Хоризонт" - Цветан Симеонов: Спасението от нова газова криза е във възобновяемите енергийни източници


 • Цветан Симеонов: Спасението от нова газова криза е във възобновяемите енергийни източници


  "Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции и перспективите пред малкия и средния бизнес". Това е темата на конференция в София. 
   
  Председателят на БТПП Цветан Симеонов коментира в предаването "Преди всички" спирането на "Южен поток" от страна на Русия.
   
  Новината е изненадваща и не бих казал, че може да се даде оценка за последствията.
  Притеснителното е това, че се оказваме отново при положението, при което бяхме при първата газова криза. Без перспективи. Възниква въпросът къде от тук нататък? Спасението е във високите технологии, възобновяемите енергийни източници.
   
  Неравенството в технологиите е причина за трудния достъп на българските малки предприятия до САЩ, коментира Симеонов. Американските предприятия са доста по-напред. Това води до сериозно различие в производителността. При нас има твърде много социални тежести. Административни товари. Постоянно се увеличава минималната работа заплата, която се разглежда като помощ за социално слаби. Изискванията за опазване на околната среда също оскъпяват нашето производство.
  Симеонов съобщи резултати от проучване: Според наше проучване българският бизнес доста е помъдрял. Според изготвяното споразумение американските фирми също ще имат един по-лесен достъп до нашите пазари. А 68 процента от фирмите смятат, че нашият износ за САЩ ще се увеличи. 64 процента казват, че вносът на американски стоки у нас ще бъде увеличен.

  Линк

Назад