Назад

TV+ - БТПП ПРОТИВ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА


 • БТПП ПРОТИВ АКТУАЛИЗАЦИЯТА НА БЮДЖЕТА


  Българската търговско-промишлена палата е против предложената от правителството актуализация на бюджета. Това съобщи в Новините на ТВ + председателят на отрганизацията Цветан Симеонов. Единствено изключение може да се направи за парите за здраве, уточни той.

  Тази актуализация ще ни отклони от пътя за присъединяване към Еврозоната, убеден е Цветан Симеонов. Самият министър на финансите Владислав Горанов допусна, че Европейската комисия може да започне наказателна процедура срещу България за свръхдефицит. Такава процедура към дадена страна може да стартира при дефицит над 3%. За България очаквания дефицит към края на годината ще е 3,7 на сто от БВП. 
   
  ЦВЕТАН СИМЕОНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БТПП
  “Започвайки процедура за свръхдефицит срещу България в рамките на ЕС – това е един от негативните сигнали за всеки един инвеститор, защото той знае, че това е допълнителна тежест, която рано или късно трябва да се плаща. Ако не се повиши събираемостта, ще трябва да се увеличават данъците, а това е негативен сигнал за всеки български и чуждестранен инвеститор.” 
   
  Парите за здраве не стигат, защото се изразходват неефективно, без никакъв контрол, обясни Цветан Симеонов. По думите му всички искат пари, но никой не казва какво точно ще се подобри в дадения сектор. Симеонов е категоричен, че увеличението на здравните осигуровки ще доведе до увеличение на сивия сектор. 
   
  ЦВЕТАН СИМЕОНОВ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БТПП
  “В която и болница да посегне, в което и да е здравно заведение може да се види колко манипулации не са направени всъщност. Колко сметки са надписани най-грубо и поради тази причина парите никога няма да стигат. И поради тази причина трябва по-строг контрол, проследимост. Може да се окаже, че парите са повече, отколкото са необходими в този момент.”  
   
  По въпроса за КТБ експертите на Търговско-промишлената палата са на мнение, че има други варианти за излизане от този казус, които не са толкова вредни за държавата. Цветан Симеонов обаче е убеден, че не трябва да се използват обществени пари за спасяването на банката.

  Линк

Назад