Назад

NOVA TV - Предвижда се и въвеждане на почасово заплащане на труда Социалният министър ще търси пари за коледни пенсии


 • Предвижда се и въвеждане на почасово заплащане на труда


  ... Всъщност и сега шефът ни няма право да плаща по-малко от 2,03 лева на час. Но тази сума зависи от минималната работна заплата. Сега тя е 340 лева, а размерът й се определя от Министерския съвет. Без да има каквато и да е формула затова. По тази причина бизнесът подкрепя новата идея.

  „Слагането на акцента на минимална почасова ставка е един напредък в сравнение с досегашното определяне на МРЗ без всякакъв анализ”, твърди председателят на БТПП Цветан Симеонов.


  Бизнесът надали обаче ще е толкова доволен, ако види предизборната програма на АБВ – партията, която излъчи и социалният министър Ивайло Калфин. Там е записано, че час работа трябва да струва 4 лева. Така на практика минималната заплата ще стане два пъти по-висока от сегашната.


  „Няма да е 4 лева сега, но ще има логика, по която да се формира минималната почасова заетост”, обясни социалният министър Ивайло Калфин.


  Целта е да се направи механизъм, по който да расте цената на час труд. И този механизъм да не зависи, както е сега, автоматично от минималната заплата....


  Линк

Назад