Назад

Отлагането за касовите апарати може да се окаже по-малко от година


 • Отлагането за касовите апарати може да се окаже по-малко от година


   
  Две са възможните дати, които ще бъдат обявени като краен срок за свързване на касовите апарати на фирмите, регистрирани по ДДС, със системата на Националната агенция за приходите. От Министерството на финансите съобщиха, че 100% яснота ще има, след като се променят текстовете на Наредба щ Н18. Едната възможна дата е краят на март 2012 г., когато според сегашната наредба трябваше да се свържат абсолютно всички фирми, а другата е 30 септември 2012 г. 
  От двете институции, които са запознати със случващото се - Министерството на финансите и Националната агенция за приходите, си прехвърлят топката. От НАП обясниха, че промените в наредбата ще бъдат готови до края на седмицата и коментираха, че повече информация по темата има във финансовото министерство. Оттам обаче препратиха казуса към НАП. А процедурата изисква наредбата да се изготви от Министерството на финансите и след това да се изпрати в НАП.
  Нетърсен ефект
  Отлагането на срока ще се отрази благоприятно не само на малките фирми, които са засегнати от кризата и нямат възможност да инвестират в нови или да обновят касовите си апарати, а и за големите. От търговските вериги, които още не са осъществили връзката с приходната агенция, коментираха, че сега новите апарати се предлагат само от 3-4 фирми, които реално са монополисти на пазара и го изкривяват. 
  Според изпълнителния директор на "Технополис" Николай Китов трябва да се измисли друг начин за връзка на фирмите с НАП. "За нас е по-добре да направим връзката с агенцията онлайн чрез наета линия. Използваме такава и можем просто да я свържем с НАП. Защо трябва да го правим чрез GPRS система", обясни той. 
  Фирмите приемат отлагането на срока като добра стъпка, която може да доведе до по-добри технически решения. Повечето от тях вече са направили конкурс и са договорили условия с търговци на касови апарати, но обясниха, че сега ще изчакат да излязат промените в наредбата и тогава ще направят връзката.
  Ощетените участници
  Компаниите, които търгуват с касови апарати, обаче са недоволни от отлагането на срока. По думите на изпълнителния директор на "Датекс" Пенчо Илиев новото решение ще донесе драстични загуби за бранша. "Най-вероятно решението на правителството ще ни донесе загуба от 5-6 млн. лв. поради натрупване на излишни части на склад, но ние ще се опитаме да компенсираме тази загуба с износ на продукция за САЩ", обясни той. 
  По думите на търговския директор на "Електроника" АД Надя Недялкова промяната в решението е много негативно за компаниите, защото те вече са направили инвестиции, готови са да продават апарати, а сега трябва да правят нови финансови отчети.
  За тях обаче не се знае дали реално ще има загуба, защото свързването на касовите апарати с приходната агенция ще бъде факт, независимо дали ще бъде в края на първото или на третото тримесечие следващата година. Бизнес организациите сигнализираха, че ако евентуално правителството има намерение да отложи изцяло тази стъпка, те ще настояват това да не се прави. Причината е, че по този начин, от една страна, ще се изсветли икономиката и ще има повече приходи за бюджета, а от друга, това ще улесни конкуренцията между отделните играчи в различните браншове.
  Радослава Димитрова

  КОМЕНТАРИ
  Удължаването на срока ще ни донесе 5-6 млн. лв. загуби
  Най-вероятно решението на правителството ще ни донесе загуба от 5-6 млн. лв. заради натрупване на излишни части на склад, но ще се опитаме да компенсираме тази загуба с износ на продукция за САЩ.
  Готови сме с новите касови апарати. Запасили сме се с достатъчно части за производство и отлагането на крайния срок за свързване ще ни се отрази крайно негативно. След 10 юни, когато  от НАП съобщиха, че няма да има отлагане и фирмите ще бъдат санкционирани, ако не свържат апаратите си с НАП в определения срок, имаше голям интерес и много поръчки. След съобщението за едногодишното отлагане едва ли някой ще си купи касов апарат, защото не е ясно правителството какво ще каже след една година. Сега тези, които са били най-коректни и са си закупили вече фискални устройства, навярно се чувстват измамени и са абсолютно прави.
  Всички фирми са закупили части за производството на апарати според новите изисквания, които са за по няколко милиона лева. Частите са поръчани още от февруари, защото много от тях имат дълъг срок на доставка заради земетресението в Япония. Решението на правителството ни поставя в изключително тежка ситуация, но вероятно ще се справим, защото "Датекс" е експортно ориентирана фирма и над 85% от продукцията ни се изнася.
  Пенчо Илиев, изпълнителен директор на "Датекс"
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Връзката трябва да се направи
  Ще настояваме отлагането на крайния срок да е свързано с необходимото време за обновяване на касовите апарати. Но връзката трябва да се направи, защото ще доведе до по-голяма събираемост на приходите. Въпросът е обаче дали е възможно да се осъществи административен контрол на информацията от всички фирми, които трябва да се свържат.
  Камен Колев, зам.-председател на БСК
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Трябва да се измислят други начини за връзка с НАП
  Отлагането на крайния срок за свързване на касовите апарати с Националната агенция за приходите е добра стъпка. По този начин ще се дадат повече технически условия и ще има по-малко изнудване от страна на монополистите. 
  За нас е по-добре да направим връзката с агенцията онлайн, чрез наета линия. Използваме такава в момента и можем просто да я свържем с Националната агенция за приходите. Защо трябва да го правим чрез JPRS система?
  Трябва да се измисли друг начин за връзка с агенцията, а не чрез нови касови апарати, защото инвестицията е сериозна, а освен това, след като се обнови апаратът или се купи нов, ще трябва да се плаща и всеки месец на оператор за поддръжка. Най-вероятно ще трябва първо да бракуваме старите си апарати, да направим дефискализация, а след това да направим нова фискализация. Всичко това трябва да се плати, а не е възможно да ни направят оферта на по-ниска цена, защото това, което се иска от приходната агенция сега, се предлага само от двама-трима монополисти.
  Николай Китов, изпълнителен директор на "Техномаркет"
  ------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  С отлагането ще се постигне либерализация на пазара
  Ще изчакаме да видим официалната наредба - да видим какво ще засяга, какъв ще е срокът и т. н. Инвестицията ни щеше да е между 25 и 30 хил. лв., като нямаше да купуваме нови, а само да обновим старите си апарати. 
  Свързването на касовите апарати с НАП трябва да стане със сигурност. Друг е въпросът каква е готовността на фирмите. А досега на пазара имаше само 4-5 устройства, които отговаряха на изискванията. Сега с отлагането на срока ще има либерализация на пазара.
  Димитър Димитров, финансов директор на "Технополис"
  -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
  Трябва да се анализира готовността на фирмите, за да не се стигне до ново отлагане
   Целта е да се осъществи връзката с Националната агенция за приходите, а не да се налагат санкции. Заради това е добре, че срокът се удължава, защото много от фирмите нямаше да успеят в първоначално посочения срок. Причината е, че се чака последният момент. Още от началото беше ясно, че ще се наложи времето да се удължи, нищо че още от миналата година се говори, че това няма да се прави. Важно е сега да се направи анализ каква готовност имат фирмите да се свържат с НАП, а не да се окаже, че трябва да има ново удължаване на срока.
  Тодор Табаков, член на изпълнителния съвет на Българската търговско-промишлена палата

  Линк

Назад