Назад

Българо-саудитски бизнес съвет


 • Сивата икономика в България е 32,6%, сред първите сме в ЕС


   Проучване на австрийския учен проф. Фридрих Шнайдер показва, че сивата икономика в България е 32,6% от БВП, с което страната се нарежда на едно от първите места в Европа. Това съобщи Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията на кръгла маса за ефективни начини за намаляване на нейните въздействия. Австрийският експерт е изследвал феномена на сивата икономика в продължение на 30 години в 145 страни, в качеството си на съветник на Международния валутен фонд, Световната банка и Европейската комисия. Стефанов направи уточнение, че въпреки това не е ясна методологията, по която е изчислен делът на сенчестата икономика. Според Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата, сивият сектор трайно се оформя с относителни дялове между 17% и 45%, но няма ясно понятие какво точно представлява. Работодателите от България считат, че сивият сектор е 42 %, докато населението го оценява на близо 60%.
  Тревожното е, че при картографирането на сивите практики се очертава една много тъмна България, коментира Беата Папазова от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) при представянето на проект в областта на трудовоправните и осигурителните отношения. Сигнали за сенчести практики при подписването на трудови договори между работници и работодатели ще събират от БТПП. Това ще стане в рамките на проект „Виртуална академия”. След като сигналите бъдат събрани и обобщени, те ще бъдат препратени до съответните контролни органи. Председателят на палатата обясни, че по този начин процедурите ще бъдат задвижени по-бързо и така ще се предприемат мерки за отстраняването на най-честите нарушения. Той посъветва управляващите да прилагат разходоориентиран подход при определяне на различните видове такси, защото бизнесът хвърля огромни средства, а не е обслужван добре. Симеонов подкрепи мерките на НАП за осветляване на скрити обороти, но според оплаквания на предприемачи данъчните подлагат изрядни фирми на ненужни проверки и ревизии, вместо да се концентрират над истинските измамници. Симеонов посочи, че задържайки се в едни и същи „светли“ фирми, данъчните ангажират 30-40% от служителите им, за да правят исканите справки.
  Ниски данъци, прозрачна администрация, съчетана с въвеждането на електронно правителство и предвидима бизнес среда, са необходимите предпоставки за справяне със сенчестия сектор, подчерта зам.-министърът на икономиката Евгени Ангелов. Боряна Пенчева, зам.-министър на финансите, посочи мерките на НАП за свързване на касовите апарати към данъчната администрация и борбата на приходните администрации за ограничаване на контрабандата с акцизни стоки – цигари, горива и алкохол. Тя съобщи, че след свързването на касовите апарати на бензиностанциите на светло са се появили 40 обекта, а 400 са били затворени. Руслан Стефанов от ЦИД обаче заяви, че трябва внимателно да се прилагат санкциите, защото тези обекти все пак са осигурявали работни места и не е ясно каква е съдбата на освободените работници.
  Ниските данъци не са достатъчни за привличане на американски инвеститори в България, заяви изпълнителният директор на Американската търговска камара в България Валентин Георгиев. Той посочи, че щатските компании се интересуват от качеството на административното обслужване, от стабилност и прозрачност на бизнес средата. По думите му, губят се все повече български таланти и квалифицираната работна ръка у нас намалява заради ниското заплащане, което пък е следствие от сивия сектор. Според икономиста от "Индъстри уоч" Лъчезар Богданов насърчаването на разплащанията с банкови карти е сред най-ефективните мерки за справяне със сивата икономика. Той подчерта, че въвеждането на електронното разплащане в сектора на услугите е довело до 20%-30% изсветляване на оборотите.

  Линк

 • Саудитска Арабия ще открие посолство в България


   По инициатива на Българо-саудитския бизнес съвет към БТПП Н. Пр. г-н Салех Ал-Гамди, посланик на Кралство Саудитска Арабия базирано в Атина направи представяне на възможностите за бизнес и инвестиции в Саудитска Арабия. Преди представянето бяха проведени обстойни разговори между председателя на БТПП г-н Цветан Симеонов и посланик Салех Ал-Гамди, в които бяха отбелязани най-важните направления в двустранното сътрудничество.
  По думите на посланик Ал-Гамди неговата страна вече не свързва откриването  на българско посолство в Риад с разкриването на тяхно посолство в София. Саудитска Арабия е с намерение в името на разширяването на двустранните връзки, които имат голям потенциал, да разкрият свое посолство без да чакат разкриването на българско посолство в Риад.
  В разговоря беше поставен акцент на целенасочено представяне на българския туризъм в Саудитска Арабия. Коментирана беше възможността за по-активно присъствие на български строителни фирми в региона поради възможностите, които се откриват.
  Продължават да се насочват огромни средства в инфраструктура. Особено привлекателна е възможността да бъде използван план на правителството на страната да изгради за населението около 500 000 жилища в Саудитска Арабия с помощта и на строителни фирми от други страни в това число и от България, както и средства в размер на 500 милиарда саудитски реали в рамките на 5 години. Съществуват възможности по здравната програма за където са предназначени около 130 милиарда и това все са възможности, които българските фирми не използват до сега.
  Както е известно Саудитска Арабия е в групата на Г-20. Тя заема водещи позиции по редица икономически показатели като условия за правене на бизнес и други.
  Цветан Симеонов отбеляза, че при добре подготвени бизнес проекти има възможности за финансиране и от местни специални фондове, които могат да улеснят изпълнението на задачите.
  По време на разговорите между председателя на БТПП и посланик Салех Ал-Гамди беше акцентирано върху възможността за ускоряване подписването на Договор за избягване на двойното данъно облагане, чиито проект отдавна е представен.
  В презентацията в БТПП участваха над 40 български фирми представляващи различни сфери на икономиката като строителство, недвижими имоти, туризъм, минно дело, международен транспорт и др. Сред участниците бяха и членовете на Българо-саудитския бизнес съвет, съорганизатор на събитието.
  При откриването председателя на БТПП г-н Цветан Симеонов се обърна към участниците като потвърди постоянния стремеж на Палатата да информира бизнеса и да насърчава възможностите за намиране на нови и нови партньори по света и по-специално на Арабския полуостров.
  Н. Пр. г-н Салех Ал-Гамди представи откритите възможности за бизнес на Кралството съставящо три пети от територията на арабския полуостров. В момента Саудитска Арабия заема четвърто място в света по отношение на финансова свобода и е сред 25-те най-развити икономики в света. Страната развива най-силната икономика в Средния изток и Северна Африка.
  Страната е балансиращ фактор за формиране цената на петрола и един възспиращ фактор за тяхното нарастване. 75-80 долара за барел е добра цена за да бъдат балансирани интересите и на потребители и на доставчици на нефт, каза посланик Ал-Гамди.
  Саудитска Арабия предлага много изгодни условия за чуждестранни инвеститори. В страната са разработени 7 интегрирани икономически зони в които се включват и три индустриални града Ал Джубаи, Янбу и Рас Алзур. Кралството е най-големия производител на петрол в света и притежава една четвърт от световните залежи. Страната произвежда 10 милиона барела петрол дневно като има капацитет за 12,5 милиона барела дневно. Целта е постигане на стабилна политика по отношение добива и доставките на петрол на световния пазар съобразени с целите на ОПЕК. В момента на правителствено равнище се водят преговори между България и Саудитска Арабия относно избягването на двойното данъчно облагане.

  Линк

 • БТПП стартира Виртуална социална академия


   Основната цел е повишаване информираността на работодатели, служители и незаети лица за мерки и политики на равнопоставеност на пазара на труда.
  На 14 юни Българската търговско-промишлена палата (БТПП) представи своята Виртуална социална академия (vsa.bcci.bg), която осигурява редица възможности за справки, самообучение и сигнали на служители, ненаети лица и работодатели.
  Онлайн порталът събира на едно място цялата необходима за работодатели и физически лица информация в областта на законодателството по трудовоправните и осигурителните отношения. Има възможност и за обратна връзка по въпросите от тази сфера чрез секцията „Дискусионен клуб“.
  Сигнали за нарушени трудовоправни и осигурителни отношения могат да бъдат подавани чрез онлайн форма в портала в секция „Helpdesk Правни нарушения“. От БТПП уверяват, че, въпреки че е задължително да бъдат вписани данни като име и фамилия, телефон и имейл адрес, анонимността на подаващите оплаквания лица е гарантирана. Също така БТПП има грижата да насочва към съответната институция подадените жалби, както и след това да информират подалите сигнал за статута на проблема и неговото решение.
  Добри практики са събрани в информационния бюлетин „Социални практики“, който също може да бъде открит във Виртуалната социална академия.
  Полезна информация може да бъде открита в рубриката „Online самоинформиране“.
  Сайтът осигурява достъп до Кодекса по бизнес етика, както и до резултатите от анкети, засягащи познаването на законодателството, регулиращо трудовоправните и осигурителните отношения.
  Една много практична функция на портала е възможността за абониране за актуална информация за промените в законодателството в областта на трудовоправните и осигурителните отношения, което става в секция „Alert механизъм Законодателни промени“. Такива изменения има често и тяхното следене става доста по-лесно с тази опция.
  Виртуалната социална академия е разработена по проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й“, чийто ръководител е Беата Папазова, съветник по европейска интеграция и проекти в БТПП. Финансирането е осигурено по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР), съфинансирана от Европейския социален фонд на ЕС, а проектът се осъществява от БТПП в партньорство с Конфедерация на труда „Подкрепа“ (КТ „Подкрепа“).
  Цели на проекта
  Общата цел на проекта е подобряване адаптивността на заетите лица към предизвикателствата на съвременния пазар на труда в България като съществен фактор за ограничаване на неформалната икономика.
  Основната цел е повишаване информираността на работодатели, служители и незаети лица за мерки и политики на равнопоставеност на пазара на труда, както и стимулиране на тяхното прилагане.
  Специфичните цели на проекта са:
  Подпомагане действията на държавата за превенция и борба с нерегламентираното предлагане на труд;
  Промотиране и разпространение на иновативни и подходящи форми на организация на труда с цел подобряване качествата на работната сила и резултатите от нея при гарантиране на здравословни и безопасни условия на труд;
  Подкрепа на предприятията за подобряване възможностите за заетост посредством обучения, насърчаване на самостоятелната стопанска инициатива и географската мобилност;
  Разработване на политики за недопускане на недостиг на работна ръка.
  Срокът за изпълнение на проекта е 31 декември 2013 г. и включва редица дейности, свързани с постигане на определените цели.
  „От ключово значение е нивото на информираност на наетите лица по отношение трудовото и осигурителното законодателство, както и възможностите за защита на трудовите права – пише в анализа на данните от проучването, направено от БТПП във връзка със степента на информираност на работодателите и заетите лица относно действащата нормативна уредба в областта на трудовоправните и осигурителните отношения. – Данните показват ясно изразен дефицит на информация в този аспект. Преодоляването на този дефицит би оказало пряко влияние върху „изсветляването“ на икономиката и рязкото намаляване на констатираните нерегламентирани практики. Нерегламентираното полагане на труд (изцяло или частично) обуславя ниска степен на познаване на ключови елементи на трудовоправните и осигурителните отношения и съответно склонност към толериране и участие в негативни практики, характерни за неформалната икономика.“
  Големите фирми са по-коректни
  Анализът на основанията за заплащане на труда спрямо размера на предприятието показва, че дялът на нереглемантираните практики при микропредприятията е най-голям – 12,7%. При тях се наблюдава най-нисък дял на изцяло заплащане на възнагражденията по трудовия договор – 76,8%.
  В най-благоприятно положение са наетите в компании с над 250 души персонал – там дялът на законосъобразните практики при изплащане на трудовите възнаграждения е най-голям – 92,8%. Освен това в тези предприятия нерегламентираните практики са най-малко – 5,1%.
  Извънредният труд е проблем
  По различен начин обаче стоят нещата, когато става въпрос за заплащане на извънреден труд – нещо, което редица работодатели не правят. Тук, без значение дали респондентите са от организации с до 10 или над 250 души, или по средата, едва между 51% и 58% от служителите от всеки тип предприятие казват, че биват възнаградени за допълнителна работа. Останалите получават частично възнаграждение (14,6%-17,3%), не получават нищо (19%-24,5%), или са се въздържали от отговор.

  Линк

 • Виртуална социална академия осигурява безплатна възможност за самообучение на работодатели и работещи


   На пресконференция беше представена Виртуалната социална академия, разработена от БТПП, която осигурява многобройни възможности за справки, обучение и самообучение, приемане и регистрация на сигнали от работодатели и заети лица. Събитието бе открито от Цветан Симеонов, председател на БТПП, а представянето на проекта и на Виртуалната социална академия беше направено от Беата Папазова, Съветник по Европейска интеграция и проекти, Ръководител на проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й”. 
  Виртуалната социална академия е достъпна на адрес www.vsa.bcci.bg. Електронна й платформа събира на едно място цялата информация в областта на законодателството по трудовоправните и осигурителните отношения, необходима на работодатели и заети лица като предоставя и възможности за обратна връзка по тези въпроси чрез Дискусионния клуб. 
  Добри практики и полезни правни съвети са събрани в информационния бюлетин "Социални практики", който също може да бъде открит на портала. Сигнали за нарушени трудовоправни и осигурителни отношения ще могат да се подават чрез системата Helpdesk, която ще спомогне те да бъдат коректно обработени и правилно адресирани. Полезна информация за всички работещи и работодатели може да бъде открита в рубриката Online Самоинформиране. Виртуалната социална академия ще осигурява достъп до Кодекс по бизнес етика, както и до резултатите от анкети, засягащи познаването на законодателството, регулиращо трудовоправните и осигурителни отношения. 
  Чрез Виртуалната социална академия всеки желаещ може да се абонира и да получава актуална информация за промените в законодателството в областта на трудовоправните и осигурителните отношения. 
  Платформата е разработена по проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й”, който си поставя за цел да подобри адаптивността на заетите лица към предизвикателствата на съвременния пазар на труда у нас. Тя ще допринесе за постигане на основната му цел - оовишаване информираността на работодатели и заети лица за мерки и политики на равнопоставеност на пазара на труда с цел стимулиране на тяхното прилагане. 
  Допълнителна информация: 
  Проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” 2007-2013, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз по Договор № BG 051PO001-2.1.07. 
  Той се осъществява от БТПП в партньорство с Конфедерация на труда “Подкрепа”. 
  Общата цел на проекта е подобряване на адаптивността на заетите лица към предизвикателствата на съвременния пазар на труда в България, като съществен фактор за ограничаване на неформалната икономика, за балансиране на търсенето и предлагането на работна сила и за прилагане на мерки за гъвкава сигурност посредством съвместни действия на социалните партньори.
  Специфични му цели са:
  • Подпомагане на действията на държавата за превенция и борба с нерегламентираното предлагане на труд 
  • Промотиране и разпространение на иновативни и подходящи форми на организация на труда с цел подобряване качествата на работната сила и резултатите от нея при гарантиране на здравословни и безопасни условия на труд 
  • Подкрепа на предприятията за подобряване възможностите за заетост посредством обучения, насърчаване на самостоятелната стопанска инициатива и географската мобилност 
  • Разработване на политики за недопускане на недостиг на работна ръка 
  Срокът за изпълнение на проекта е 31 декември 2013 г. и включва множество дейности, свързани с постигане на определените цели.
  За допълнителна информация: Беата Папазова, ръководител на проекта, тел.: 02/8117 437, e-mail: b.papazova@bcci.bg

  Линк

 • БТПП: Виртуална социална академия информира за трудовоправните отношения


   Българската търговско-промишлена палата (БТПП) представи Виртуална социална академия, която осигурява многобройни възможности за справки, самообучение и сигнали на работодатели и заети лица, съобщиха от пресцентъра на БТПП. Събитието бе открито от Цветан Симеонов, председател на БТПП, а представянето на проекта и на Виртуалната социална академия беше направено от Беата Папазова, Съветник по Европейска интеграция и проекти, Ръководител на проект "Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й". Електронна платформа на академията събира на едно място цялата информация в областта на законодателството по трудовоправните и осигурителните отношения, необходима на работодатели и заети лица като предоставя и възможности за обратна връзка по тези въпроси чрез Дискусионния клуб. Добри практики и полезни правни съвети са събрани в информационния бюлетин "Социални практики", който също може да бъде открит на портала. Чрез Виртуалната социална академия всички желаещи могат да се абонират и да получават актуална информация за промените в законодателството в областта на трудовоправните и осигурителните отношения. Платформата е разработена по проект "Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й", който си поставя за цел да подобри адаптивността на заетите лица към предизвикателствата на съвременния пазар на труда у нас. Тя ще допринесе за постигане на основната му цел - повишаване информираността на работодатели и заети лица за мерки и политики на равнопоставеност на пазара на труда с цел стимулиране на тяхното прилагане.
  Линк

 • БТПП събира сигнали за нарушения на трудовите отношения


   Българската търговско-промишлена палата представи на пресконференция днес (14.06.11) Виртуална социална академия, която осигурява възможности за справки, самообучение и сигнали на работодатели и заети лица. Платформата е разработена по проект "Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването ѝ". Партньор на БТПП по проекта е КТ "Подкрепа".
  Продължителността на проекта е 4 години и 3 месеца – до 31 декември 2013 г. Той обхваща всичките 28 области на страната като целта му е проявленията на сивия сектор в трудовоправните и осигурителни отношения да се сведат до минимум, заяви ръководителят на проекта Беата Папазова.
  Проучване на палатата, проведено сред 6337 души, показва толерантност към проявите на неформална икономика. Служителите, особено по-младите, смятат, че в реда на нещата да получават пари под масата например, каза председателят на БТПП Цветан Симеонов.
  В секторите текстил, хотелиерство и строителство е най-честа практиката официалните заплати да са на осигурителния праг, а останалите пари да се дават на ръка, сочи проучването. Всеизвестен факт е, че контролните органи ходят на проверки в най-изрядните фирми, защото им е по-лесно, каза Симеонов.
  Именно заради това на сайта на Виртуалната социална академия (www.vsa.bcci.bg) има приложение – helpdesk, което дава възможност на работници или фирми да подават сигнали за нарушаване на трудовоправните отношения. От търговската палата ще обработват сигналите и ще ги пращат към компетентните органи – Инспекцията по труда и други, и ще уведомяват подателя на сигнала при отговор. По този начин ще се стига по-бързо до решаване на казуса, защото сигналите се взимат по-сериозно, когато са пратени от палатата, а не от някоя малка фирма, заяви Симеонов. От БТПП ще събират статистика за сигналите по населени места и ако открият трайна тенденция, ще инициират промени.
  Освен възможност за подаване на сигнали за нарушения, Виртуалната социална академия предлага абонамент за информация относно промените в законодателството в областта на трудовоправните и осигурителните отношения.
  В рамките на проекта от есента ще бъдат организирани обучения за работодатели, работници и синдикалисти, както и дискусионни форуми и кръгли маси по въпросите на трудовоправните отношения.
  В края на 2013 г. БТПП ще направи ново проучване, за да провери постигнала ли е очакваните резултати Виртуалната социална академия.

  Линк

 • Оплаквания срещу работодатели ще могат да се подават по електронен път


   Нова система за подаване на оплаквания срещу работодатели ще представи 
  Българската търговско-промишлена палата. Очаква се така наречената електронна платформа да осигурява по-добра информираност.
  Проектът е част от усилията за извеждане на сивата икономика "на светло" и е осъществяван по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси".

  Линк

 • Българо-саудитски бизнес съвет  По инициатива на Българо-саудитския бизнес съвет към БТПП Н. Пр. г-н Салех Ал-Гамди, посланик на Кралство Саудитска Арабия базирано в Атина направи представяне на възможностите за бизнес и инвестиции в Саудитска Арабия.
  Председателят на БТПП г-н Цветан Симеонов разказа за зрителите на BBT повече за възможностите на разширяващото се сътрудничество.
  Вижте повече подробности във видеоклипа

Назад