Назад

БТПП участва на Световния конгрес на търговските палати


 • БТПП участва на Световния конгрес на търговските палати


   Координират се усилия за улесняване на бизнеса, насърчават се контактите, споделя се опит в мултинационална среда
  Председателят на БТПП е в Мексико на Световния конгрес на търговските палати. Конгресът се провежда всеки 2 години на различен континент, съобщават от пресцентъра на палатата.Домакин на тазгодишното събитие е Съюза на мексиканските търговско-промишлени палати. В периода от 7 до 10 юни Цветан Симеонов ще участва в срещи и сесии, съгласно програмата на конгреса.

  Линк

 • БТПП участва на Световния конгрес на търговските палати


   Председателят на БТПП е в Мексико на Световния конгрес на търговските палати. Конгресът се провежда всеки 2 години на различен континент, съобщават от пресцентъра на палатата.
  Линк

 • Търси се инвеститор за Български бизнес център и културен институт в Турция


   Правителството прекрати процедурата за предоставяне на концесия за строителство на сграда на Български бизнес център и Български културен институт в истанбулския квартал „Шишли”. Причината е, че предоставената оферта не отговаря на решението за откриване на процедурата за предоставяне на концесия и на обявените с документацията за участие условия.Процедурата е открита с Решение №808 на МС от 19.12.2008 г. Българската страна е предприела действия за получаване на разрешение от МВнР на Турция за изграждането на Българския бизнес център и Българския културен институт в Истанбул чрез отдаване право на ползване на част от имота на трети лица (инвеститори) срещу задължението им да построят сградата.
  На днешното заседание кабинетът прие друго решение, с което упълномощава министъра на икономиката, енергетиката и туризма за провеждане на преговори с потенциални инвеститори за строителство на бизнес центъра и културния институт. В изпълнение на решението министърът на икономиката, енергетиката и туризма ще изпрати покана за участие в преговорите до потенциални инвеститори чрез средствата за масово осведомяване, чрез БСК, БТПП и КРИБ, за да уведомят те своите членове. За провеждането на преговорите министърът на икономиката ще определи комисия с представители на МС, МРРБ, МФ, МИЕТ и на МК, като привлече и специалисти в областта на проектирането, архитектурата и строителството.

  Линк

 • Правителството ще търси инвеститор за български бизнес център и културен институт в Турция


   Правителството прекрати процедурата за предоставяне на концесия за строителство на сграда на Български бизнес център и Български културен институт в истанбулския квартал "Шишли".
  Причината е, че предоставената оферта не отговаря на решението за откриване на процедурата за предоставяне на концесия и на обявените с документацията за участие условия, съобщава првителствената пресслужба.
  Процедурата е открита с решение от 19 декември 2008 г. Българската страна е предприела действия за получаване на разрешение от МВнР на Турция за изграждането на Българския бизнес център и Българския културен институт в Истанбул чрез отдаване право на ползване на част от имота на трети лица (инвеститори) срещу задължението им да построят сградата.
  На днешното заседание кабинетът прие друго решение, с което упълномощава министъра на икономиката, енергетиката и туризма за провеждане на преговори с потенциални инвеститори за строителство на бизнес центъра и културния институт.
  В изпълнение на решението министърът на икономиката, енергетиката и туризма ще изпрати покана за участие в преговорите до потенциални инвеститори чрез средствата за масово осведомяване, чрез Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците, за да уведомят своите членове.
  За провеждането на преговорите министърът на икономиката ще определи комисия с представители на Министерски съвет, министерствата на регионалното развитие, на финансите, на икономиката и на културата, като привлече и специалисти в областта на проектирането, архитектурата и строителството.

  Линк

 • Увеличението на минималната заплата за едни е сватба, за други – брадва


   Съобщението на премиера Бойко Борисов за увеличение на минималната заплата от 240 на 270 лв. заради по-добри приходи в бюджета разбуни духовете сред работодателите и работниците. 30 лева над минималното възнаграждение за едни е сватба, за други – брадва.
  Хората, които осигуряват работни места и плащат заплати, са шокирани от къде ще намерят пари за увеличението. Не е редно да стимулираме нискоквалифицирания персонал, а специалистите да оставим със старите възнаграждения или да ги стимулираме също с 30 лева, коментират работодателите. За синдикатите това е антикризисна мярка, която ще стимулира потреблението. Анкета на “Янтра ДНЕС” сред великотърновци показа, че хората приемат 30-те лева като закъсняло и предизборно действие на правителството, което няма да им реши финансовите проблеми и няма да компенсира инфлацията, увеличените цени на хранителните продукти и предстоящото поскъпване на тока, но никой не се отказва от тях. Вдигането на МРЗ обаче ще доведе до увеличение и на други разходи, например ще се вдигне потребителската такса за посещение при личния лекар.
  От Българската търговско-промишлена палата не приемат 30-те лева допълнително за минималната работна заплата. Това става въпреки че “Бюджет 2011” е приет с макрорамка, в която са заложени 240 лв. МРЗ, а чрез нивата на осигурителните прагове на практика вече има увеличение на заплатите в светлата част на икономиката, коментираха от Българската търговско-промишлена палата. В нарочно изявление на председателя на Управителния съвет на БТПП Цветан Симеонов се посочва, че вдигането на минималното възнаграждение ще натовари бизнеса непосилно.
  При промяна на заплатата от 240 на 270 лв. допълнително ще са нужни близо 52 млн. лв., изчисляват от БТПП. За държавния сектор увеличението на МРЗ ще коства допълнително 7 001 880 лв за заплати, 1 263 839 лв за осигуровки или общо 8 265 719 лв. В частния сектор ще трябват в повече 36 904 950 лв. за заплати плюс 6 661 343 лв. за осигуровки, или общо 43 566 293 лв.
  Тези изменения са само за заетите на 240 лв. При верижна реакция по другите нива на длъжностите необходимите средства нарастват, предупреждават от търговско-промишлената палата.
  Според проучване на БТПП заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд. Последното проучване на най-голямата работодателска организация показва, че 5,6 % от работодателите приемат идеята за увеличение на МРЗ, но смятат да я осъществят със съкращения на персонала, а 14,3 % не биха уволнили никого. 70 % от работодателите не са съгласни с повишаването на заплатите.
  Работещите се разделят почти по равно в мнението си дали увеличението на заплатите трябва да е обвързано със съкращения. 51,22 % се обявяват “за” намаляването на персонала, ако това е цената за увеличението на заплатите. На въпроса, ако има административно увеличение на минималната работна заплата, готови ли сте да увеличите пропорционално заплатите на всички служители, едва 10,4 % от работодателите отговорят положително. Останалите са против.
  Около 40 % от работодателите са на мнение, че ако се повишат заплатите, ще се увеличи безработицата, а над 53 % смятат, че това ще принуди фирмите да минат в сивата икономика. При работещите мненията в процентно съотношение са обратни. Вдигането на заплати и пенсии ще натовари бизнеса допълнително и затова ще трябват решения и в негова полза, категоричен е председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов.
  Увеличаването на минималната работна заплата с 30 лв. може да повиши безработицата, смята заместник-председателят на Българската стопанска камара Камен Колев. Ако едно малко предприятие месечно дава 10 000 лв. за заплати, след увеличаването би следвало да дава с 12,5 % повече, а това е значително натоварване. По думите на Колев се измества целият фонд “Работна заплата” при положение, че печалбите на голяма част от малките и средни фирми не са се увеличили от периода на кризата, а дори са намалели. Като не се увеличават оборотите и печалбата, следователно няма от къде да се увеличат и приходите за заплати, коментира Камен Колев.
  Според него изходът при това положение е, че трябва да се преструктурират възнагражденията, като се намалят. Още по-крайната и лоша мярка е да се освободят допълнително работници, което означава да се засили основният проблем – безработицата, посочи пред “Янтра ДНЕС” Камен Колев.
  С 240 лв. не може да се живее, но с никакви средства съвсем не може, а това е най-вероятно да се получи с решението за допълнителните 30 лева, са опасенията на заместник-председателят на Стопанската камара.
  От БСК смятат, че голяма част от малкия и средния бизнес няма да издържат, ако минималната работна заплата се вдигне. Тази година бизнесът и без това е натоварен с повече разходи за по-високите данък сгради и такса смет. Увеличил се е броят на фалитите. Корпоративните лоши кредити са надхвърлили 20 %.
  Просрочените задължения също растат и фирмите не могат нормално да се разплащат. Бизнесът не може да си получава ритмично парите за извършената работа по обществени поръчки. Така че в тази среда едно увеличение на минималната работна заплата с 30 лв. е една допълнителна тежест, каза още Колев.
  За синдикатите увеличението на МРЗ е антикризисна мярка. Според Пламен Димитров, президент на КНСБ, увеличението на минималната работна заплата ще подейства стимулиращо за ръста на икономиката, като ще стимулира потреблението и ще повиши производителността. Това е и причината от КНСБ да настояваме МРЗ да се увеличи с 30 лева още повече след скока на цените на хранителните продукти, каза за “Янтра ДНЕС” Димитров. След като имаме със сигурност ръст на цени на основни стоки и услуги, следователно няма как да нямаме ръст на заплати и доходи. Иначе не е възможно потреблението да се случва, а от там няма как икономиката да се възстановява, подчерта президентът на КНСБ. С увеличението от 30 лева синдикатът очаква около 6-7 % ръст на производителността. Според Пламен Димитров твърденията на работодателските организации, че това ще увеличи безработицата, са лишени от логика.

  Линк

 • БТПП участва на Световния конгрес на търговските палати


   Председателят на БТПП е в Мексико на Световния конгрес на търговските палати. Конгресът се провежда всеки 2 години на различен континент, съобщават от пресцентъра на палатата.
  Домакин на тазгодишното събитие е Съюза на мексиканските търговско-промишлени палати. В периода от 7 до 10 юни Цветан Симеонов ще участва в срещи и сесии, съгласно програмата на конгреса.
  На 7 юни председателят на БТПП в качеството си на ротационен председател на Асоциацията на балканските палати за 2011 г. се среща със свои колеги от други транснационални ТПП. Това са организации, обединяващи палати от определен регион с близки цели и мултинационално представяне.
  Според г-н Симеонов координацията между транснационалните палати, както помежду им, така и с Федерацията на световните търговски палати е важна за споделяне на опит в мултинационална среда, за координиране на общи усилия, насочени към улесняване на бизнеса и насърчаване на контактите.
  По време на посещението си председателят на БТПП има предвидени срещи с председателя на GS1 Мексико и ще бъде лектор
  на една от сесиите на тема Speed networking - Europe.

  Линк

Назад