Назад

Втора поредна година в условията на криза на печалба са компаниите от услугите и търговията.


 • 60% от фирмите в Топ 100 на БТТП за 2009-а са от търговията и услугите

  В условията на криза се запазва тенденцията търговията и услугите да са най-добре развиващите се сектори в икономиката ни. Това показва годишната класация на Българската търговско-промишлена палата за стоте водещи фирми в българската икономика през 2009-а година. В класацията са участвали 4000 фирми, като в първата стотица са допуснати само компании, които са приключили миналата година на печалба.


  За втора поредна година през 2009-та компаниите от сектора на услугите и търговията се отличават с положителни резултати и приключват отчетите си на печалба. Близо 60 процента от фирмите в класацията Топ 100 на Българката търговско-промишлена палата са именно от областта на услугите и търговията, а 40 на сто са от сферата на материалното производство, обясни председателят на палатата Цветан Симеонов. „Има фирми в България, за които няма криза и няма и да има. Това са фирмите, които добре се управляват, които имат отлично отношение към работниците, тоест повишават им квалификацията, за фирмите, които имат разбиране за иновациите и ги въвеждат. Трябва да се има предвид, че задълженията на държавата към бизнеса не бяха изпълнени и поради това вероятно някои фирми се лишиха от присъствие в тази класация”, коментира той.


  Стоте водещи фирми в българската икономика през 2009-та година са класирани по три критерия - промяна на нетните приходи от продажби, печалба на сто лева собствен капитал и печалба на сто лева приходи от продажби. Победителите в трите категории са съответно ямболската фирма „Екопласт файбър”, която се представя в сектор промишленост; софийската „Лема трейдинг”, която развива дейност в областта на търговията и столичният хотел „София Принцес” от сферата на услугите.


  Линк

 • Най-много компании в услугите и търговията влизат в класацияна Топ 100 на БТПП

  Втора поредна година в условията на криза на печалба са компаниите от услугите и търговията.
  Това показват изводи от класацията на Българската търговско-промишлена палата "Топ 100" за водещи фирми в икономиката на страна през 2009 г., която бе представена в петък.

  В класацията на участвали над 4000 фирми, които са имали 123.9 млрд. лв. приходи през 2009 г. От тях една трета са приключили на печалба, сочат данните от техните счетоводни отчети.

  58 на сто от фирмите от "Топ 100" са от сектора на услугите, в който влизат и търговията, транспорта и съобщенията.
  Останалите са от материалното производство, в което се включва и промишленост, машиностроене, строителство и селско стопанство, съобщиха от палатата.
  Подобно е било разпределението на фирмите от "Топ 100" и през 2008 г., припомня БТА.

  В класацията фирмите са подредени по три критерия - промяна на приходите от продажби на стоки и услуги, реализирана печалба на 100 лева собствен капитал и печалба на сто лева приходи от продажби.

  Председателят на палатата Цветан Симеонов   коментира, че вероятно някои от фирмите са извън класацията "Топ 100", защото държавата не е изплатила задълженията си към бизнеса.

  Линк

Назад