Назад

80 представители на словенския и българския бизнес проведоха бизнес форум в Словения


 • Среща на Българо-Корейския комитет за икономическо сътрудничество


   На 14-15 Юни 2011г. в БТПП ще се проведе поредна среща на Българо-Корейския комитет за икономическо сътрудничество.
  Корейска бизнес - делегация, ръководена от председателя на Комитета г-н Чой Хюн–юл ще участва в срещата. Бизнесмените са от следните браншове: търговия, строителство, производство и внос на хранителни стоки, вина, козметика и др.
  По време на срещата ще бъдат обсъдени възможностите за увеличаване на двустранния стокообмен, в резултат от влизането в сила на Споразумението за свободна търговия между ЕС  и Република Корея, увеличаване на южнокорейските инвестиции в България и организиране на представяне на български фирми в Корея.
  За контакти и допълнителна информация k.trendafilova@bcci.bg или факс: 02/987 3209. Дирекция „Международно сътрудничество и международни организации”, Калина Трендафилова тел. 02/ 81 17 497, Александър Божилов, 02/ 81 17 421

  Линк

 • Удължават с година мандата на работодатели и синдикати


   Мандатът на сегашните работодателски и синдикални организации в тристранния съвет ще бъде удължен с още 1 г., реши работната група по представителността на организациите вчера.
  Срокът досега бе 4 г. и изтича в края на декември, заради което започна и обсъждане на нови критерии за национална представителност и участие в тристранния съвет. Между работодателите обаче избухнаха непреодолими противоречия и след няколко инфарктни заседания социалното министерство вчера предложи още една година за размисъл, съобщи Пламен Нанков, организационен секретар на КНСБ.
  Доволни сме от този вариант, това дава възможност да се изпипат критериите, както и да се изгладят конфликтните ситуации, смятат участниците в работната група.
  Напрежение породи предложението на най-голямото работодателско сдружение - КРИБ, в една организация да има поне 250 000 наети на трудов договор. Тя поиска и да се въведе финансов критерий за представителност - членски внос над 500 000 лв. БСК, ССИ и БТПП обаче се възпротивиха. Спорове предизвика и предложението национално представителните организации да доказват принос в БВП, както и идеята фирмите с 50% държавно и общинско участие да бъдат извадени от националните работодателски организации.
  КРИБ, БСК и синдикатите се споразумяха единствено за това, че една фирма трябва да членува само в една организация. Останалите са за запазване на сегашната практика. До края на юли всяка организация ще представи писмено предложение с мотиви.
  Друга група експерти пък започнаха да мислят нов механизъм за минималната заплата. Това няма нищо общо с планираното увеличение от 240 на 270 лв.
  Доц. Любомир Стефанов от УНСС предлага тя да е 40-50% от средната заплата. КНСБ иска долна граница линията на бедност, умножена по 1,25, а горна - 60% от средната заплата. Предстои анализ на въздействие на минималната заплата на базата на данни от НСИ и НОИ.

  Линк

 • 80 представители на словенския и българския бизнес проведоха бизнес форум в Словения


   
  В конгресния център Бърдо при Кран на 7 юни 2011 г. се проведе българо-словенски бизнес форум. Форумът беше част от програмата на официалното посещение на президента Георги Първанов в Република Словения.Българската търговско-промишлена палата, Словенската търговско-промишлена палата и офисите на Enterprise Europe Network в двете организации осигуриха участието на над 80 представители на българския и словенския бизнес. Председателят на Словенската ТПП Само Хрибар Милич и Александър Кашукеев, член на УС на БТПП, в качеството си на водач на бизнес делегацията от българска страна, обмениха идеи за сътрудничество на ниво бизнес организации и предприемачи.Г-н Кашукеев сподели, че съществува добро сътрудничество между бизнес средите от България и Словения.
  Географската, езиковата и културната близост подпомага и улеснява бизнес контактите. Според него трябва да продължим да търсим смели решения за съвместното икономическо сътрудничество.Общо мнение бе, че като партньори в ЕС и участници на един общ базар възможностите за съвместен бизнес между България и Словения  с добри резултати  са много големи.В изказване Президентът на Словения Данило Тюрк изрази мнение, че страната му е преодоляла в известна степен тежките последствия от кризата и сега има оптимизъм за икономическо развитие. Той посъветва бизнеса да се ориентира в региона, очертан от трите морета – Адриатическо, Черно и Средиземно. Словения участва активно в подготовката на проекта Южен поток.
  Г-н Тюрк акцентира – „трябва да сме прагматични за да имаме успешни проекти, също така, трябва да се постигне по-голяма ангажираност на МСП в тях”. Той сподели, че страната му има опит в областите: специални технологии за строителство, селско стопанство, фармацевтика, информационни технологии и др. Според него трябва да намерим схеми на ефективно партньорство за усвояване на фондовете, представяни от ЕС.Президентът на България Георги Първанов определи тенденцията в двустранните икономически отношения като позитивна. Очаква се до месеци да достигнем нивата на стокообмена преди кризата. Износът на стоки от България за Словения през 2010 г. в сравнение с 2009 г. е нараснал със 137%. Имаме много примери на добри инвестиции, каза българският президент – Нова Люблянска Банка, Меркатор, Крка и други. В периода 2000 – 2010 г. словенските инвестиции в България възлизат на 164 млн.евро. Според него има условия и предпоставки за по-бурно и по-динамично развитие на икономическите отношения. Има много активен политически диалог през последните 20 години. Въпреки вътрешните проблеми в двете държави по отношение на външните връзки има стабилност и предсказуемост.
  Двамата президенти проведоха и неформални разговори с предприемачите, като по този начин бе осъществена обратната връзка с представителите на бизнеса.Участниците във форума се запознаха с факти за българската икономика и инвестиционен климат, представени от зам.министъра на икономиката, енергетиката и търговията Делян Добрев.Благодарение на мрежата от EEN след официалната част на събитието бяха проведени повече от 50 двустранни срещи при голям интерес и от двете страни.

  Представител на GS1 България също взе участие в българската бизнес делегация и осъществи полезна среща със своите партньори от GS1 Словения. По време на разговорите словенските колеги споделиха опита си от работата по проект, свързан с Глобалната мрежа за синхронизация на данни, както и бяха обменени полезни идеи за дейността в другите направления на стандартите GS1.

  Линк

 • Борисов реши: Минималната заплата става 270 лв.


   Правителството започва процедура за увеличаване на минималната работна заплата и тя ще стане 270 лв., съобщи в Аксаково премиерът Бойко Борисов. По думите му до 10 дни ще е ясно и как ще се процедира с увеличението на пенсиите. Премиерът обаче бе категоричен, че увеличението няма да е еднократно, за да не ги обвиняват в популизъм преди изборите.
  Вдигането на минималната заплата ще струва на държавата около 20 млн. лв., пресметна Борисов. Той обясни, че увеличението е възможно заради по-добрите приходи в бюджета. Така премиерът сложи точка на дискусията „за” и „против” увеличението на минималната работна заплата, която министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов и финансовият министър Симеон Дянков водят от месеци.
  „Съобщението на премиера Бойко Борисов, че в сряда правителството ще вземе решение за увеличение на минималната заплата заради по-добри приходи в бюджета, създава у работодателите чувство за натрупване на нови тежести за бизнеса”, коментира Председателят на УС на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Според него при промяна на заплатата от 240 на 270 лв. допълнително нужните пари са 7 001 880 лв. за заплати в държавния сектор и 1 263 839 лв. за осигуровки или общо 8 265 719 лв. В  частния сектор  ще трябват повече от 36 904 950 лв. за заплати плюс  6 661 343 лв. за осигуровки или общо 43 566 293 лв. Тези изменения са само за заетите на 240 лв. При верижна реакция по другите нива на длъжностите необходимите средства нарастват.
  Според проучване на Българската търговско-промишлена палата заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд. По повод на предложенията на министъра на труда и социалната политика за ръст на заплатите през тази година резултатите сочат, че 5,6% от работодателите приемат идеята, но смятат да я осъществят със съкращения на персонала, а 14,3% не биха уволнили никого. Около 70% не са съгласни с повишаването на заплатите. Работещите се разделят почти поравно в мнението си дали увеличението на заплатите трябва да е обвързано със съкращения. 51,22% се обявяват "за" намаляването на персонала. 
  На въпроса, ако има административно увеличение на минималната работна заплата, готови ли сте да увеличите пропорционално заплатите на всички служители, едва 10,4% от работодателите отговорят положително. Останалите са против. При работещите мненията в процентно съотношение са обратни. 
  Около 40% от работодателите са на мнение, че ако се повишат заплатите, ще се увеличи безработицата, а над 53% смятат, че ще има преминаване на фирми от официалната икономика към неформалната.
  От Българска стопанска камара заявиха, че ще излязат с официална позиция, след като заседава Националният съвет за тристранно сътрудничество. От камарата обаче припомнят, че според тях увеличението на минималната работна заплата следва да стане от 1 януари 2012. Основен ориентир за актуализацията й трябва да е таван от около 40% спрямо средната работна заплата, достигната към 31.06.2011, защото в страните от ЕС делът на минималната работната заплата в средната работна заплата не надхвърля 35-38%. „В държавите, които се отклоняват от тези съотношения, в момента са изправени пред огромни фискални дългове, бюджетни дефицити и структурни проблеми в социалната и икономическа сфера”, мотивират становището си от Стопанската камара. Допълват, че специфичните размери на минималната заплата на секторно и фирмено ниво могат да бъдат изменяни през цялата година на основата на колективното трудово договаряне. И предлагат да се пристъпи към минимизиране на ролята на административно определяната минимална работна заплата като инструмент на бюджета и социалната политика чрез поетапна промяна на съответната правна рамка, защото през изминалите години тя се е превърнала в основен бюджетен и социален инструмент, а не в измерител на труда, отчитащ производителността, резултатността и квалификацията. 

  Линк

 • Презентация на Кантонски панаир – Китай, 20 юни 2011г., София


   Българската търговско-промишлена палата (БТПП), съвместно с Посолството на Китайската Народна Република в София и Китайският център за външна търговия организират презентация на Кантонски панаир /Canton Fair/ – най-големият китайски панаир за вносители и износители на 20 юни 2011 г. /понеделник/ от 10.00 ч. в Шератон София хотел Балкан, зала Средец.
   
  Кантонският панаир има ключова роля за развитието на външната търговия и икономическата комуникация на Китай. Създаден през 1957 година, този важен канал на китайската външна търговия заема първо място сред изложенията в Китай. Домакин на панаира е Министерството на Търговията на Китайската народна република и правителството на провинция Гуангдонг. Организира се от Китайския център за външна търговия всяка пролет и есен. Следващото 110-то издание на панаира ще се проведе в периода 15 октомври - 4 ноември 2011 г. в Гуанджоу, Китай. Очаква се изложбената площ да включва повече от 58 000 щанда с китайска и чуждестранна продукция.
   
  Участието в презентацията е безплатно. 
   
  При интерес за участие в презентацията, моля  използвайте линк за страницата на БТПП, където ще намерите програма и регистрационна форма: http://bcci.bg/payment_bcci/index.php?act=semview&id=175. Желателно е Вашето потвърждение да бъде изпратено до 16 юни 2011 г. За повече информация: БТПП, Международно сътрудничество и международни организации тел.: 02 8117 489, 8117 497, факс: 02 987 32 09, e-mail: G.Dimitrova@bcci.bg.

  Линк

Назад