Назад

Бизнесът остро възрази срещу планираното увеличение на МРЗ и пенсиите


 • Презентация на Кантонски панаир – най-големият китайски панаир за вносители и износители


   Кантонският панаир има ключова роля за развитието на външната търговия и икономическата комуникация на Китай. Създаден през 1957 година, този важен канал на китайската външна търговия заема първо място сред изложенията в Китай.
  Българската търговско-промишлена палата (БТПП), съвместно с Посолството на Китайската Народна Република в София и Китайският център за външна търговия организират презентация на Кантонски панаир /Canton Fair/ – най-големият китайски панаир за вносители и износители на 20 юни 2011 г. /понеделник/ от 10.00 ч. в Шератон София хотел Балкан, зала Средец.
  Домакин на панаира е Министерството на Търговията на Китайската народна република и правителството на провинция Гуангдонг. Организира се от Китайския център за външна търговия всяка пролет и есен. Следващото 110-то издание на панаира ще се проведе в периода 15 октомври - 4 ноември 2011 г. в Гуанджоу, Китай. Очаква се изложбената площ да включва повече от 58 000 щанда с китайска и чуждестранна продукция.
  Участието в презентацията е безплатно.
  При интерес за участие в презентацията, попълнете и изпратете регистрационна форма  до 16 юни 2011 г. /четвъртък/. За повече информация: БТПП, Международно сътрудничество и международни организации тел.: 02 8117 489, 8117 497, факс: 02 987 32 09, e-mail: G.Dimitrova@bcci.bg.

  Линк

 • Бизнесът срещу по-високи минимални заплати


   Вдигането на заплати и пенсии ще натовари бизнеса допълнително и затова ще трябват решения и в негова полза. Това заяви днес председателят на управителния съвет на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. В съобщение от организацията, разпространено днес, се казва, че това увеличение създава у работодателите от БТПП чувство за натрупване на нови тежести. Бизнесът продължава да плаща по-висока цена за тока и така да субсидира битовото потребление, пише в съобщението. При промяна на заплатата от 240 на 270 лв. на държавния сектор ще са нужни допълнителни 7 млн. лв. за заплати, 1,3 млн. лв. за осигуровки или общо 8,3 млн. лв., изчисляват от палатата. В частния сектор ще трябват в повече 36 904 950 лв за заплати , плюс 6 661 343 лв за осигуровки или общо 43 566 293 лв. Тези изменения са само за заетите на 240 лв. При верижна реакция по другите нива на длъжностите необходимите средства нарастват. Според проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд. По повод на предложенията на министъра на труда и социалната политика за ръст на заплатите през 2011 г. последното проучване на палатата показва, че 5,6% от работодателите приемат идеята, но смятат да я осъществят със съкращения на персонала, а 14,3% не биха уволнили никого. Около 70% не са съгласни с повишаването на заплатите. Работещите се разделят почти по равно в мнението си дали увеличението на заплатите трябва да е обвързано със съкращения. 51,22% се обявяват “за” намаляването на персонала.
  Линк

 • БТПП участва на Световния конгрес на търговските палати


   Председателят на БТПП е в Мексико на Световния конгрес на търговските палати. Конгресът се провежда всеки 2 години на различен континент. Домакин на тазгодишното събитие е Съюза на мексиканските търговско-промишлени палати.
  В периода  от 7 до 10 юни 2011 г. Цветан Симеонов ще участва в срещи и сесии, съгласно програмата на конгреса. На 7 юни председателят на БТПП в качеството си на ротационен председател на Асоциацията на балканските палати – АВС за 2011 г. се среща със свои колеги от други транснационални ТПП. Това са организаци, обединяващи палати от определен регион с близки цели и мултинационално представяне.
  Според г-н Симеонов координацията между транснационалните палати, както помежду им, така и с Федерацията на световните търговски палати е важна за споделяне на опит в мултинационална среда, за координиране на общи усилия, насочени към улесняване на бизнеса и насърчаване на контактите.
  По време на посещението си председателят на БТПП има предвидени  срещи с българския посланик в Мексико, председателя на GS1 Мексико и ще бъде лектор на една от сесиите на тема Speed networking – Europe.

  Линк

 • БТПП участва на Световния конгрес на търговските палати

   Председателят на БТПП е в Мексико на Световния конгрес на търговските палати. Конгресът се провежда всеки 2 години на различен континент. Домакин на тазгодишното събитие е Съюза на мексиканските търговско-промишлени палати, съобщиха от БТПП.
  Линк

 • БТПП участва на Световния конгрес на търговските палати


   София /КРОСС/  Председателят на БТПП е в Мексико на Световния конгрес на търговските палати. Конгресът се провежда всеки 2 години на различен континент. Домакин на тазгодишното събитие е Съюза на мексиканските търговско-промишлени палати, съобщиха от БТПП.
  В периода от 7 до 10 юни 2011 г. Цветан Симеонов ще участва в срещи и сесии, съгласно програмата на конгреса. На 7 юни председателят на БТПП в качеството си на ротационен председател на Асоциацията на балканските палати – АВС за 2011 г. се среща със свои колеги от други транснационални ТПП. Това са организаци, обединяващи палати от определен регион с близки цели и мултинационално представяне.
  Според Симеонов координацията между транснационалните палати, както помежду им, така и с Федерацията на световните търговски палати е важна за споделяне на опит в мултинационална среда, за координиране на общи усилия, насочени към улесняване на бизнеса и насърчаване на контактите.
  По време на посещението си председателят на БТПП има предвидени  срещи с българския посланик в Мексико, председателя на GS1 Мексико и ще бъде лектор на една от сесиите на тема Speed networking – Europe.

  Линк

 • Бизнесът уволнява, за да вдига заплати


   
  44 милиона лева трябва да осигури бизнесът заради повишението на минималната работна заплата от 1 юли. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че възнаграждението ще бъде вдигнато от 240 на 270 лева, като кабинетът ще гласува предложението на заседанието си утре. 

  Бизнесът не прие с радост новината за по-висока минимална заплата и веднага изчисли парите, които допълнително трябва да намери. Сметката е направена на базата на 102 хиляди работници в частния сектор, които в момента получават 240 лв. Ръстът с 30 лева до 270 ще струва на работодателите точно 36,9 млн. лв. допълнително, а по-голямата осигурителна вноска - още 6.6 милиона. Тези разходи в повече обаче са само за заетите на минимална работна заплата. Увеличението й отделно ще натисне фирмите да вдигнат заплатите и на останалите работници. Каква ще бъде допълнителната тежест от подобна верижна реакция, засега е трудно да се измери. 

  Според проучване на Българската търговско-промишлена палата само 10% от фирмите у нас заявяват, че при административно увеличение на най-ниското месечно възнаграждение ще увеличат пропорционално с 12.5% заплатите и на останалите служители. В същото време 90 на сто от запитаните работници са категорични, че ще настояват и техните заплати да бъдат вдигнати.

  За да покрият допълнителните си разходи, масово работодателите са обявили, че ще предприемат съкращения, показва проучването на БТПП. Само 15% от фирмите приемат идеята за по-висока минимална заплата, без това да доведе до освобождаване на персонал. Всеки втори работодател очаква и разрастване на сивата икономика - т.е. плащане на пари под масата без данъци и осигуровки.

   
  От Българската стопанска камара пък заявиха, че актуализацията на минималното месечно възнаграждение трябва да се прави от началото на следващата година след подробна оценка за въздействието й. Идеята на кабинета обаче се подкрепя от КРИБ, където членуват повечето от големите компании в България. Според КРИБ увеличението на минималната работна заплата е елемент от борбата с нелоялната конкуренция, която официално държи служителите си с минимални заплати и така спестява пари за осигуровки.

  Мила Кисьова

  Линк

 • Добре опакована лоша услуга

  <

   
  Увеличението на минималната работна заплата ще доведе до натрупване на нови тежести за бизнеса. Тази стъпка се предприема, въпреки че бюджетът за 2011 г. е приет с макрорамка, в която са заложени 240 лв. минимална работна заплата, а чрез нивата на осигурителните прагове на практика вече има увеличение заплатите в светлата част на икономиката 
  Цветан Симеонов, председател на БТПП

  Увеличението на минималната работна заплата ще е по-скоро в минус, отколкото в плюс за хората. Следствие от тези 30 лв., които ще взимат повече част от хората, ще бъде увеличаване на множество такси, които чрез 40 нормативни акта са обвързани като изчисление с минималната работна заплата. Така на фона на малкото хора, които изобщо получаватпари на този праг, всички останали ще плащат повече за услугите, свързани с него (виж инфографиката), а освен това ще се увеличат и разходите за бизнеса. Самата държава също ще се обвърже с по-високи плащания, но въпреки това ще излезе на плюс от цялата операция и на практика ще увеличи приходите си за сметка на частния сектор. Мнението на някои икономисти е, че е много възможно в бюджета да влязат повече пари, отколкото ще излязат. Самият социален министър Тотю Младенов обясни преди време, че при евентуално увеличение на работната заплата разходите на държавата ще се вдигнат с 25 млн. лв., а приходите с 20 млн. лв. Някои прости сметки показват, че може да не е съвсем така.
  Тънката сметка в полза на държавата
  Сметките на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) пък по-казват, че промяната на заплатата от 240 на 270 лв. ще коства общо 8 млн. лв. на държавния сектор допълнително - за заплати и осигуровки. В частния сектор ще трябват общо 43.5 млн. лв. Само тези груби изчисления показват колко ще е плюсът за държавата, и то само от вноските на бизнеса за осигуровки. А като се добавят всички останали плащания, нещата съвсем отиват в полза на бюджета, а не в полза на хората,  защото ще има по-високи разходи за публични услуги, различни административни такси и други подобни. "Хората, които не получават минимална работна заплата, ще обеднеят допълнително", коментира Камен Колев от Българската стопанска камара (БСК).
  Полюсните мнения
  Различните работодателски организации са на различни позиции относно решението на правителството за вдигане на минималната работна заплата. БТПП и БСК са против идеята, а КРИБ застават зад новата стъпка, като допълват, че това е движение в правилната посока и ще помогне за борба със сивата икономика. Другите две организации обаче посочиха увеличението на сивата икономика като един от първите ефекти на новото решение. Според бизнеса също така се създават предпоставки за увеличение на нелегалната икономика. Хората пък моментално щели да изпитат негативите на гърба си. Камен Колев от БСК обясни, че дори може да се стигне до уволнение на работници. "Повечето фирми не са повишили печалбите си и фонд работна заплата не се е повишил.Така че, за да се компенсира това, някои фирми ще предприемат уволнения на работници", прогнозира той. Друг негативен ефект ще бъде увеличението на цените на различните продукти и услуги. Според Зорница Славова от ИПИ това ще е начин някои фирми да компенсират повишените разходи за труд. А това няма да повиши потреблението, както се твърди от представители на кабинета, обясни Камен Колев.
  Ефекти и искания
  Така тези 30 лв., които някои хора ще взимат в повече, ще натежат на други, а и ще помогнат на държавния бюджет. За да преминат по-гладко нещата и да има по-малко ощетени, от бизнеса поискаха решенията за повишаване на заплатата да стават не отгоре, а след дебат с различните браншове, като се използва определена система в кой сектор колко да е ръстът. От стопанската камара пък поискаха взаимовръзката между минималната работна заплата и различни плащания да бъде прекъсната. Те искат още увеличението да е от следващата календарна година, а таванът да бъде около 40% от средната работна заплата към 31 юни 2011 г.

 • Бизнесът остро възрази срещу планираното увеличение на МРЗ и пенсиите


   
  Ръководството на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/ е изпратило възражение до премиера, и също така каза по медиите, че едно такова увеличение, за което говорят управляващите, че ще вземат решение утре, ще натовари допълнително бизнеса, който и без това в момента плаща по-висока цена за ток, като така субсидира битовото потребление. 
  По мнението на председателството на бизнес организацията, това вдигане от 1 юли на МРЗ от 240 на 270 лева, ще сложи допълнителни тежести на бизнеса и затова ще трябват решения и в негова полза, заявява председателят на УС на БТПП Цветан Симеонов.
  Организацията на работодателите отбеляза, че в Бюджет 2011 е било заложено първоначално като макрорамка 240 лв. минимална заплата, а чрез нивата на осигурителните прагове има увеличение заплатите в светлата част на икономиката. Ако се извърши действително тази промяна на МРЗ от исканите 240 на 270 лв., то ще трябват допълнителни средства във всеки един сектор, както следва: за държавния сектор 7 001 880 лв. за заплати, 1 263 839 лв. за осигуровки или общо 8 265 719 лв. В частния сектор ще трябват в повече 36 904 950 лв. за заплати, плюс 6 661 343 л за осигуровки или общо 43 566 293 лв. И това са отчети, които са направени за служителите, които са заети на минимума от 240 лв.
  От Българската стопанска камара (БСК) също считат, че актуализацията на МРЗ трябва да е част от процедурата по приемането на държавния бюджет и бюджетите на социалните фондове за следващата календарна година, т.е. увеличението следва да стане от 1 януари 2012 г., след извършване на подробна оценка на въздействие.
  До края на годината това увеличение на МРЗ до 270 лв. според социалния министър Младенов ще струва около 19.9 млн. лв. допълнително. Според Тотю Младенов в редица икономически сектори вече се забелязвало бавно, но сигурно подобрение, че България излиза от кризата. Ето защо той наблегна на факта, че правителството е длъжно да компенсира най-бедните и техните доходи. Той не се ангажира с прогноза с какъв процент ще се актуализират пенсиите и допълни, че по този въпрос в момента се правят разчети от Министерство на финансите и НОИ.

  Линк

Назад