Назад

20 хиляди души са заети в рециклиращия бранш


 • Българската асоциация по рециклиране срещу проектозакона за отпадъците


   Българската асоциация по рециклиране (БАР) заявява своя категоричен протест срещу начина на разработване на нов Закон за управление на отпадъците (ЗУО), съобщиха от организацията. Закон, който трябва да ограничи рисковете за околната среда, да насърчи повторната употреба, рециклирането и оползотворяването на отпадъците. Във връзка със Световния ден на околната среда и позицията на Българската асоциация по рециклиране, относно предложения проект на нов Закон за управление на отпадъците от МОСВ, на 5 юни 13.00 ч., в Националния пресклуб на БТА, ще се проведе пресконференция на тема: "Противоконституционни, антиекологични, дискриминационни и антисоциални текстове в проекта на новия Закон за управление на отпадъците". В пресконференцията ще вземат участие представители на: Българска Асоциация по рециклиране (БАР), Българска стопанска камара (БСК), Българска Браншова Камара "Феникс Ресурс", Българска асоциация на металургичната индустрия /БАМИ/. Българска асоциация по рециклиране (БАР) е създадена през 1998 г. и е член на най-голямата в света организация по рециклиране - Bureau of International Recycling /BIR/, Българска стопанска камара (БСК), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българска търговско – промишлена палата (БТПП). От 2002 г. Асоциацията има свой постоянен представител в Международния съвет по околна среда в Брюксел. В Асоциацията членуват 70 български и чуждестранни фирми и предприятия, които се занимават с рециклиране на отпадъци, вкл. отпадъци от черни и цветни метали. На територията на страната за извършване на дейности с отпадъци от черни и цветни метали притежават лицензии 1 131 фирми, сред които и всички металургични предприятия и леярни. Пряко заети в бранша са над 20 000 души. Инвестициите, в изграждането и лицензирането на съществуващите площадки за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали, са за над 1,136 млрд. лева. За 2010 г. търговците на отпадъчни черни и цветни метали са реализирани над 2 млрд. лева стокооборот, в т.ч. износ за 950 млн. лева. Българската асоциация по рециклиране (БАР) е единствената браншова организация на търговците на скрап и беше умишлено игнорирана при обсъждането на закона.
  Линк

 • 20 хиляди души са заети в рециклиращия бранш


   
  Над 2 млрд. лева стокооборот, от които за износ за 950 млн. лв, са реализирали през 2010 г. търговците на отпадъчни черни и цветни метали. Данните са от Българска асоциация по рециклиране (БАР). На територията на страната за извършване на дейности с отпадъци от черни и цветни метали притежават лицензии 1 131 фирми, сред които и всички металургични предприятия и леярни. Пряко заети в бранша са над 20 000 души. Инвестициите, в изграждането и лицензирането на съществуващите площадки за търговска дейност с отпадъци от черни и цветни метали, са за над 1,136 млрд. лева.
  Българска асоциация по рециклиране е създадена през 1998 г. и е член на най-голямата в света организация по рециклиране - Bureau of International Recycling (BIR), Българска стопанска камара (БСК), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българска търговско - промишлена палата (БТПП). От 2002 г. Асоциацията има свой постоянен представител в Международния съвет по околна среда в Брюксел. В нея членуват 70 български и чуждестранни фирми и предприятия, които се занимават с рециклиране на отпадъци, вкл. отпадъци от черни и цветни метали.

  Линк

Назад