Назад

Стандарт - Очакваме ветото да падне до 3 месеца


 • Очакваме ветото да падне до 3 месеца


  Намаляха руските туристи и интересът към наши имоти
   
  Ще нанесе ли удар по икономиката ни забраната за внос на стоки от ЕС на руския пазар? Кой трябва да се възползва от 125 млн. евро компенсации, които Брюксел реши да отпусне за засегнатите производители? По тези и други въпроси потърсихме коментара на Цветан Симеонов, шеф на Българската търговско-промишлена палата /БТПП/.
   
  - Господин Симеонов, как се отразява на бизнеса руската забрана за внос на хранителни стоки от страни членки на Евросъюза?
   
  - След конфликта в Източна Украйна и затруднените транспортни връзки се очакваше износът за Русия през 2014 г. да спадне.
   
  При предприемане на контрамерки от страна на Русия и спиране на вноса на хранителни продукти от страните на ЕС размерът на загубите за България ще бъде по-малък от един процент от нашия износ за Русия през 2013 г.
   
  Първоначалната статистика на база предишни години показва, че годишната загуба на стоките, засегнати от ембаргото, ще бъде около 1.654 млн. долара, или 0.24 % от българския износ за Русия. Въпреки че това е твърде малка част, съотнесено към целия износ на България, щетите ще имат неизбежно някакъв ефект на мултиплициране. Така например за фирми, които са специализирани в съответните отрасли - най-вече от млекопреработвателната промишленост, и фирми, които са адаптирали продукти специално за руския пазар, забраната ще означава прекратяване на дейността им. В този смисъл това вероятно ще бъде тежък удар за състоянието на някои малки и средни предприятия. Вероятно най-тежко ще бъде и за фирмите от рибната промишленост.
   
  Българските компании са доказвали многократно своята адаптивност и динамика въпреки всички досегашни препятствия.
   
  Разбира се, БТПП е в готовност за съдействие за справянето и с тези неблагоприятни последици.
   
  Поради относително малкия процент годишен износ като цяло за България положението не е чак толкова сериозно. На този първи етап по-скоро би трябвало да се обърне внимание на опасността от ескалация на взаимните санкции ЕС - Русия. Това е нежелана посока на развитие на взаимоотношенията между тези две съседни икономики.
   
  Според оценки на Европейската комисия санкциите ще ощетят руската икономика с 23 млрд. евро (1,5% от нейния БВП) през тази година и с още 75 млрд. евро (4,8% от БВП) през 2015 г.
   
  Икономическите щети за Европейския съюз от въвеждането на секторни санкции срещу Русия ще достигнат 40 млрд. евро (0,3% от брутния вътрешен продукт на ЕС) през настоящата година и 50 млрд. евро (0,4 на сто от БВП на ЕС) през следващата 2015 г.
   
  - Отказаните от Русия плодове и зеленчуци от Гърция, Полша и други държави наводняват вече нашите пазари. Как това ще се отрази на българските производители и търговци?
   
  - Отражението ще бъде в две посоки - отрицателно за българските производители на селскостопанска продукция и положително за потребителите и производителите от хранително- вкусовата промишленост.
   
  Българските стоки от сектор земеделие са определено с по-високо качество. Неблагоприятните климатични условия през тази година се отрази и на тях - като количество на продукцията, и респективно - повишени цени поради високите разходи за запазване на реколтата и лошото й качество.
   
  - Имате ли наблюдения за отлив на други промишлени стоки от руските пазари?
   
  - Да, в БТПП се получават сигнали за намален износ за Русия поради опасност при преминаване през територията на военните действия. Налице са и опасения за задържане на стоките по граничните пунктове поради засилен фитосанитарен и ветеринарномедицински контрол. Хранителните стоки, както знаем, са чувствителни към удължаването на процеса на доставяне. Многократните проверки са пагубни за продукцията и водят до допълнителни загуби за производителите.
   
  - Имаше прогнози, че влошените отношения с Русия ще намалят броя на руските туристи у нас. Тези опасения сбъднаха ли се?
   
  - Секторът на туризма вече е засегнат, и то не директно, а косвено. Забелязва се отлив на туристи, но причината не е лошо обслужване. Нестабилната ситуация оказва психологически ефект върху туристите.
   
  До нас достигат сигнали и за спад на сделките в сектора недвижими имоти.
   
  - Вие и БТПП много активно работите с нашите търговски представители зад граница. Какви са коментарите на експертите, които са работили с Русия и бившите съветски републики?
   
  - Експертите са на мнение, че не се прави достатъчно за използването на този потенциал.
   
  От срещите и разговорите и с наши колеги от Българо-руската търговско-промишлена палата считаме, че ще е добре, ако санкциите отпаднат и от двете страни - и от ЕС, и от Русия. За бизнеса би било най-благоприятно незабавно да се пристъпи към възстановяване на традиционните ни търговско-икономически взаимоотношения.
   
  - Възможно ли е от забраната за внос да спечелят държави като Турция, Сърбия и Македония?
   
  - Въпреки че Русия забранява внос на някои стоки от ЕС, руският пазар може да бъде покрит с продукти от съседните на България страни - и това са предимно тези държави. Възможно е тези дестинации да се ползват и за индиректен внос на селскостопански продукти от страни износители, за които се отнася забраната.
   
  - Какви са вашите прогнози, ще бъдат ли тези ограничения "чудо за три дни" и дали добрите търговски взаимоотношения скоро ще бъдат възстановени? Какво трябва да се направи това да се случи?
   
  - Най-сигурна прогноза могат да дадат политиците.
   
  За бизнеса и за всички потребители най-важно е конфликтната ситуация да се овладее, напрежението между ЕС и Русия да бъде намалено и в близко бъдеще, колкото е възможно по-скоро - да се прекрати това взаимно причиняване на щети.
   
  Дания е добре развита страна с капацитет да прави добри оценки и анализи на пазарната ситуация. И според прогнозите на икономисти от датска банка едва ли ще продължат тези ограничения повече от три месеца.
  БТПП изразява увереност във възможно най-скорошното разрешаване на конфликтната ситуация. Палатата е готова да окаже помощ и съдействие на всяка една фирма, изпаднала в затруднение.
   
  - Във вторник ЕК разреши да бъдат отпуснати 125 млн. евро за подпомагане на земеделците, които търпят загуби от руското ембарго. Как ще може България да се възползва, според вас, и не би ли трябвало такава помощ да има и за хранително-вкусовата индустрия?
   
  - Според информацията, която получихме, съществуват и фирми, които са почти изцяло насочили производството си към забранените продукти за Русия. В този смисъл е необходимо българските компетентни институции да окажат пълно съдействие за равнопоставеност при обезщетяването. Вече няма никакви основания за неравноправно третиране, както се случваше до тази година със субсидиите в земеделието.
   

  Линк

Назад