Назад

ПРЕСА - Борси търсят работа за началници


 • Борси търсят работа за началници


  Искате повишение на заплатата? Смятате, че сте кадърни, но не ви оценяват и не растете в кариерата?
   
  Е, имате два шанса – или да го заявите на работодателя и той да го преглътне, или да си търсите нова работа. Решавате, събирате багажа и тръгвате към мечтания трудов пост. Тук обаче капаните са повече дори от редовете в автобиографията. Бюрата по труда предлагат свободни места за безработни. В случай че професионалната ви квалификация не включва метене на улици или сервиране на напитки, това не е вашето място.
   
  „Ловците на глави“ от лъскавите агенции по подбор на персонал издирват високоплатени кадри и обикновено не обръщат внимание на средна ръка специалисти. Остава да следите специализирани сайтове и обяви за работа във вестниците.
   
  Или пък да се обърнете към своеобразните „борси за началници“ на Българската търговско-промишлена палата (БТПП), които отскоро са новият посредник между труда и капитала.
  На практика това са центрове, в които всеки, мечтаещ за повишение, може да се информира има ли шанс и къде да го получи. Най-голямото предимство - това не струва никакви пари, услугата е безплатна както за работодателите, така и за кандидатите за високоплатен труд.
  „За първи път в България предлагаме такъв тип услуга. Целта ни е да свързваме работодатели и работници, да им помагаме „да научат един за друг“, разказва ръководителят на проекта Беата Папазова.
   
  За месец, откакто работят центровете, се е натрупала информация за стотици кандидати - промишлени дизайнери, охранители, медсестри, учители, техници, шофьори, електроинженери, специалисти по маркетинг и реклама, сътрудници по управление на европейски проекти и програми, счетоводители, дори музиканти и полицаи.
   
  Сред клиентите има също управители на хотели и ресторанти, икономисти, специалисти по продажби в областта на информационните и комуникационните технологии.
  Засега офертите от работодателите са едва няколко десетки - все пак центровете действат само от два месеца. „Радомир метали“ АД например си търси главен счетоводител, шивашка фирма „Витал“ - бригадир, крояч и моделиер-конструктор, „Имоти прима“ ЕООД - адвокат, ПОК „Доверие“ - сътрудник продажби, а „Михайлов ТВ“ ООД - водещ на телевизионни новини във Враца.
   
  Сред актуалните оферти е и тази на фирмата за дограма „Бисиди“ - за началник-производство.
  Очаква се с времето да се натрупат още компании, които търсят своите кандидати. „Обичам работата си. Помощник-готвач съм, но искам да стана главен готвач. Смятам, че съм научила много неща, имам опит и знам, че ще се справя, просто се надявам някой да ми даде възможност да покажа какво мога.“ Това сподели за „Преса“ 48-годишна жена. Тя е един от работещите хора, които се обръщат за помощ към БТПП. Жената не желае да бъде снимана, нито да каже името си - от страх сегашният й работодател да не разбере, че иска да напуска. Признава, че заплата от 2000-3000 лв., колкото е чувала, че някои майстори в кухнята получават, е примамлива.
   
  Хората се притесняват дали работодателят им няма да научи, че си търсят ново място, и да ги уволни преди това, разказват Милен Моллов и Маргарита Младенова, консултанти в софийския център.
  Затова повечето обяснимо предпочитат комуникацията с консултантите да става по имейла, а не по телефона, и по възможност - в извънработно време.
   
  Помощник-готвач сте, но искате да станете главен готвач? Специални центрове могат да ви помогнат да сбъднете мечтата си.
   
  От пръв поглед личи, че двамата вършат огромна работа. Една от основните задачи е да проучват ежедневно наличните свободни позиции, обявени от фирмите. Те следят не само обявите за вакантни длъжности и фирмените сайтове, но и директно се свързват със самите работодатели, за да разберат какво предлагат. След това ориентират кандидатите за наличните възможности. Събраната информация се трупа в електронен регистър. Моллов и колегите му са изкарали специално обучение, за да усвоят тънкостите - как човек да напише автобиография или мотивационно писмо, да се сдобие с препоръки, какво да облече на интервю за работа, как да се държи и т.н. След това наученото се прилага под формата на съвети към клиентите на центровете.
   
  „Периодично всеки трябва да си опреснява знанията, да си допълва автобиографията. Не може в нея да има „дупки“. Задължително трябва да се отразят езиците, които човек владее, както и завършените курсове - дори и да не са точно по специалността му“, съветва Моллов.
   
  Офисите са по проект срещу сивата икономика
   
  Центровете за кариерно развитие са разкрити по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ като част от проекта на БТПП „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудово правните и осигурителните отношения и превантивни действия за ограничаването й“. Той е на обща стойност малко над 9 млн. лв. и включва 15 дейности. В случая с центровете се използват различни форми на въздействие върху пазара на труда. Те ще действат до края на януари 2015 г., след което ще се търсят пари за продължаване на съществуването им. Те няма да изземат функциите на Агенцията по заетостта, а ще й помагат. Ще предлагаме възможност за професионална реализация и кариерно ориентиране.
  Това коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов. Предимството е, че центровете поддържат връзка с работодателите и знаят какво точно искат от бъдещите си служители. 

   


  Линк

Назад