Назад

Econ.bg - Работодатели и синдикати ще търсят решение за КТБ


 • Работодатели и синдикати ще търсят решение за КТБ


  Те са обезпокоени от бездействието на държавните органи и на банковия надзор
   
  Представителите на българския бизнес и на синдикалните организации у нас решиха да създадат Експертен консултативен съвет по проблемите на икономическата група на Корпоративна търговска банка (КТБ). В този съвет влизат членове на Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, КНСБ и КТ "Подкрепа", както и икономисти, финансисти и специалисти по счетоводство и право. В свое обръщение към медиите те обявяват, че основната им задача е в диалог да се разработи "балансирано рационално решение, което да обсъди в диалог с всички заинтересувани страни" по казуса КТБ.
   
  Членовете на консултативния съвет смятат, че в оповестените данни за състоянието на поставената под специален надзор финансова институция липсват 
   
  доказателства за несъстоятелност на банката. Според тях информацията за състоянието на КТБ показва, че с "разумни мерки и временна финансова подкрепа КТБ може да бъде оздравена и да продължи работа". Те допълват още, че данните на одиторите на Креди Агрикол показват, че тя може да възстанови своята дейност незабавно при това без външна подкрепа. 
  В своето обръщение участниците в съвета казват още: "Обезпокоени сме от бездействието, мълчанието на органите на банковия надзор, надзора над публичните дружества и финансовите пазари и на държавната администрация, и от нежеланието им за диалог с независимите експерти, работодателските и синдикалните организации".
   
  Според тях стабилизирането на всички в групата на КТБ е напълно възможно. Те обаче алармират, че ако не бъде разработена и приложена незабавно оздравителна програма, скоро спасяването им ще бъде невъзможно. 
   
  "Ние сме притеснени от изявленията на политиците, следствието и прокуратурата, които представят несъстоятелността на засегнатите банки като предрешен въпрос на време. Според нас загубите от тази несъстоятелност ще надхвърлят значително разходите за тяхното оздравяване и стабилизиране. От несъстоятелността на КТБ ще пострадат тежко десетки хиляди фирми, стотиците хиляди заети в тях и цялото национално стопанство. Здравият разум налага да се опитаме да избегнем този пореден тежък удар върху българската икономика", завършват в обръщението си членовете на консултативния съвет.
   

  Линк

Назад