Назад

ekipnews.com - Забраната за внос на европейски храни в Русия няма да засегне сериозно България


 • Забраната за внос на европейски храни в Русия няма да засегне сериозно България

  Малка част от износа на България за Русия включва хранителни продукти – едва 6%. Така че наложеното от Путин ембарго на вноса на месо, риба, млечни продукти, плодове и зеленчуци от страните от ЕС, САЩ, Канада и Австралия няма да се отрази драстично върху българския бизнес.
  Въпреки това от браншовите организации съветват фирмите да се преориентират и да потърсят други пазари, като Китай например. 
   
  Далеч е времето, когато българският износ за Русия се е формирал основно от хранителни продукти, плодове и зеленчуци. Далеч е и времето, в което България е разчитала предимно на търговията си с Москва.
  В момента основната част от износа на страната ни е за Европейския съюз. В Русия пък за миналата година сме изнесли стоки на обща стойност 1 милиард и 120 милиона лева, като те са основно лекарства, машинни елементи, вино, горива и козметика.
   
  Затова и наложеното от Путин хранително ембарго няма да се отрази драматично върху българския бизнес.
   
  Храните имат минимален дял в стокооборота между България и Русия, личи и от данните на българското търговско представителство в Москва.
   
  През 2013 г. той е бил 2,6% от целия износ на този вид стоки. За миналата година за Русия са отпътували български консерви за 14,5 млн. лв., плодове за 11,9 млн. лв., мляко и млечни продукти за 1,9 млн. лв. и зеленчуци за 688 хиляди лева. 
   
  През първото полугодие на тази година пък износът на стоки от забранителния списък с храни е едва за малко над 10 милиона лева. Шефът на БТПП Цветан Симеонов прогнозира, че хранителни стоки от ЕС все пак ще достигат до Русия, но по нелегални пътища. 
   
  Най-сериозният потърпевш от ембаргото ще бъде Германия. Наложените до момента санкции на Русия са свили износа от Берлин към Москва с над 4 милиарда евро.

  Линк

Назад