Назад

Nova TV - Удар върху българския бизнес след ембаргото на Русия


 • Удар върху българския бизнес след ембаргото на Русия


  Русия отвръща на удара. Москва официално обяви контрасанкции срещу Европейския съюз заради Украйна. 
   
  В списъка от стоки, чийто внос се забранява в Русия, влязоха плодове, зеленчуци, месо, риба, мляко и млечни продукти. През миналата година износът на тези стоки от Евросъюза към Русия е бил за 12 милиарда евро. Санкциите влизат в сила от днес и ще продължат една година. 
   
  Бяха обявени и други ограничения. Забранява се транзитното преминаване на украински самолети над Русия. Възможно е забраната да се разпростре и върху европейски и американски авиолинии. 
   
  Обявените от Путин рестрикции са в отговор на санкциите, наложени на Русия от Запада за ролята на Москва в украинската криза.
   
  След ембаргото удар ще понесе и българският бизнес. Износители на зеленчуци, плодове, месни и млечни продукти очакват сериозен спад на печалбите и дори фалити на малки фирми. 
   
  В същото време родните потребители могат да очакват по-ниски цени за същите стоки. 
   
  Очаква се бизнесът да усети удара на ембаргото заради участието ни в общия европейски пазар.
   
  Въпреки резкия ръст на износа ни на млечни продукти към руския пазар през последните години, след кризата в Украйна идва първата криза за търговците. Сега ембаргото удря и втора спирачка пред бранша.
   
  „С влизането на тази резолюция няма да можем да търгуваме вече. Основно изнасяме сирена и кашкавали. Стокооборотът, който ние реализираме е между 4 и 5 млн. долара”, обясни Димитър Зоров от Асоциацията на млекопреработвателните.
   
  На пръв поглед страната ни няма да загуби много, тъй като стоките от забранителния списък не попадат в първата десетка на експортната ни листа към Русия. На втори прочит обаче истината е друга.
   
  „Има фирми, които са ориентирани само към руския пазар със специфични особености на продуктите. За тях това е всичко и те ще са много засегнати”, обясни Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата.
   
  Експертите не изключват в забранителния списък да влязат и други продукти. Мерките обаче нямало да издържат, тъй като по-голямата част от вноса към пазарите на Русия идва именно от страните с ембарго.
   
  „Тук не става дума само за някакъв списък от стоки, а за това, че стоките, които влизат в Русия от Запада нямат аналог там като качество, още по-малко като цена”, обясни Илиян Василев, експерт по търговски отношения.
   
  Възможно е обаче европейските износители да заместят руския пазар с нашия, което е добре за клиентите, но не и за бизнеса.
   
  „Ако се пренасочи износа на ЕС, е възможно поевтиняване на продукцията, но и по-сериозен  натиск върху родните производители”, обясни Цветан Симеонов.
   
  Родните преработвателни на мляко се притесняват от сътресение на млечния пазар.
   
  Притеснения идват и това, че дори ембаргото да падне, българските фирми трудно ще се завърнат на големия руски пазар. 
   
  Експерти не изключват износът на продуктите от забранителния списък да се осъществява през трети страни, с които имаме добри търговски отношения и не попадат под ударите на ембаргото. Тук обаче проблемът е как ще се скрие произходът на тези продукти.

   


  Линк

Назад