Назад

БТПП съорганизатор на Източно европейски форум за зелена енергия


 • Никой не отиде на среща с китайска бизнес делегация


   Нито един български предприемач не е проявил интерес към среща с ръководители на китайски фирми от най-голямата провинция Гуандун, организирана в сряда в София. Това съобщиха от Българската търговско-промишлена палата (БТПП), която е организирала събитието заедно с Посолството на Китай у нас.
  С делегацията са се срещнали само представители на БТПП, като председателят й Цветан Симеонов е потвърдил приемането на Китай като много важен партньор за България и страните от региона.
  "Имахме на гости малка на брой, но изключително представителна делегация от най-голямата китайска провинция Гуангдун, включваща най-големи фирми от областта с най-висок и за Китай икономически ръст. Българските фирми не се явиха даже да се представят", коментира след срещата Симеонов. Той добави, че за компенсация вече е уговорено посещение до Гуандун, за да се даде втори шанс на българските фирми.
  На срещата в сряда са дошли Зу Зенхонг, председател на Асоциацията за международно приятелство на провинцията, Чен Дан, председател на Федерацията на търговските палати на Гуангдун, както и висши мениджъри на едни от най-големите фирми на провинцията, сред които представител на производителя на хартия, който държи около половината от световното й производство, поясниха от БТПП. Оттам предположиха, че българските бизнесмени не са дошли, тъй като срещата е организирана за сравнително кратко време и е била в по-ранен час – 10 сутринта. От палата не поискаха да кажат имената на поканените български дружества.
  Зу Зенхонг е заявил, че китайските предприемачи са готови за сътрудничество с български компании в областта на селското стопанство, рибарството, хартиената промишленост, недвижимите имоти, инвестиционните технологии, финанси и обучение. От своя страна Цветан Симеонов е е посочил България като добро място за чужди инвестиции, с благоприятна среда – ниски данъци, насърчаване на износа, региони с изгодни условия за инвеститори.
  Провинция Гуандун, най-голямата в Китай, е известна и като южната врата на страната. Точно от нея преди 30 години започва икономическата реформа на държавата и за последните 37 години средният ръст на икономиката й е 13.7%, а брутният й вътрешен продукт е по-висок от тези на Хонконг и Сингапур и съзимерим с този на Тайван. Федерацията на търговските палати на Гуандун има над 170 хил. члена.
  Това не е първият случай, когато срещи на български и китайски бизнесмени остават без резултат заради слаб интерес от българска страна. През октомври 2009 г., в началото на икономическата криза, китайски бизнесмени пристигнаха в София като част от обиколката си в Европа и въпреки регистрацията на над 170 родни фирми, много малко български предприемачи се появиха за двустранни разговори.
  Само преди няколко дни икономическият министър Трайчо Трайков каза, че правителството работи за привличането на инвестиции от Китай и вече има договорка за изграждането на съвместна индустриална зона край София, в която да влязат основно китайски компании. Миналата година икономическото министерство (МИЕТ) направи стратегия за преструктуриране на българската икономика, която разчита и на привличане на китайски инвестиции. 
  През февруари тази година българското правителство подписа меморандум за икономическо сътрудничество между МИЕТ и Департамента по търговия на провинция Дзянсу, втора по размер на БВП на глава от населението в Китай. Миналата година подобно споразумение беше подписано с Джъдзян, която е първа по този показател.

  Линк

Назад