Назад

БНР - Цветан Симеонов: Проблем номер едно за всеки инвеститор е тежката администрация и корупцията, свързана с нея


 • Цветан Симеонов: Проблем номер едно за всеки инвеститор е тежката администрация и корупцията, свързана с нея


  Цветан Симеонов беше преизбран за председател на Българската търговско-промишлена палата. Сред промените, които той посочи в предаването "Преди всички", са разширяване състава на УС на палатата. От 78 на 83-ма членове, което за нас е комплимент, защото не е лесно да се намери човек, който с желание да работи в полза на бизнеса и то без лична облага. Има увеличение в броя на Изпълнителния съвет, който е постоянно действащият колективен орган. Той е увеличен от 7 на 9 души. Най-важният успех за мен е,че бяха предложени и влязоха в УС предимно представителки на бизнеса, жени. 
   
  Анализът показа, че всичко, което е свързано и зависи от нашите усилия, е изпълнено. Но навсякъде, където е свързано с добрата воля на администрацията, има огромни затруднения. Да се ограничат административните режими, да се насочат добре държавните контролни органи да си извършват проверките в черния и сивия сектор, а не да си запълват работното време, да се продължат усилията за това малките и средни предприятия да не бъдат обременявани с несвойствени задачи - това посочи Симеонов като неотложни мерки в подкрепа на  бизнеса. 
   
  На въпрос дали кабинетът изпълни обещанията, дадени пред бизнеса, председателят на БТПП отговори: 
   
  Техните обещания не бяха добре формулирани, защото не се работеше по партийна програма, а се работеше на основата на експертно правителство. Но, ако отчетем предишния, служебното правителство и този кабинет, най-важният успех е запазването на макроикономическата стабилност. Но трябва ежедневна дейност, не може само на това да разчитаме. Проблем номер едно за всеки инвеститор е тежката администрация и свързаната с нея корупция.
   
  По повод намерението на правителстовто да представи стратегията за реиндустриализация Симеонов посочи, че са предпазливи по отношение на всякакви стратегии, защото всяко управление до сега е изработвало стратегии. 
   
  Що се отнася до реиндустриализацията, няколко елемента за нас са важни. Първо, че трябва да се започне с правилна диагноза на състоянието на българската икономика. Не е вярно, че няма индустриални предприятия. Второто, ще държим да се спазва принципът на равнопоставеност, а не по субективното виждане на някой политик. Трето, не бихме желали да се изразходват държавни публични средства за реанимиране на частни фирми. 
   
  Чуйте мнението от звуковия файл. 

  Линк

Назад