Назад

Регистрираме 10% ръст в стокообмена с Хърватия за 2010 г.


 • Регистрираме 10% ръст в стокообмена с Хърватия за 2010 г.


   "Ще се опитаме заедно с българското правителство да запазим благоприятни условия за правене на бизнес в нашата страна, но бизнесът също трябва да бъде активен да търси европейски средства, да търси нови партньори и нови пазари". Tова каза по време на бизнес форума в Хърватия председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов. Българската търговско-промишлена палата съвместно с Хърватската стопанска камара, проведоха бизнес форум за насърчаване на търговските взаимоотношения между бизнес средите на двете страни.
  През 2010 г. стокообменът между България и Хърватия възлиза на 117.637 млн. евро, което е с 10% повече в сравнение с 2009 г. България изнася предимно нефтени масла, медикаменти, тестени изделия, плоско валцувани продукти от желязо и други. Вносната ни листа се води от нефтен газ, нефтени масла, полимери на етилена, хартия и картон и други, съобщиха от БТПП.
  През миналата година България е посетена от 14 186 хърватски туристи, което представлява спад от 10% спрямо предишната година. Хърватските инвестиции в нашата страна за периода 2000 - 2010 г. са на стойност 37.9 млн. евро.
  "Ролята на политиците е отварят врати, а ролята на производителите и на бизнесмените е да гарантират и да доставят нужното качество и съответните количества. Бизнесът има и още една цел - да прави печалба извън границите на своята страна", заяви по време на форума в Загреб министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков. Според него предстоящото членство на Хърватия в ЕС ще увеличи възможностите за партньорство в рамките на общността и ще насърчи компаниите от двете страни да разширят контактите и инвестиционната си активност.
  В рамките на бизнес форума бяха представени 30 инвестиционни проекти отворени за финансиране в Хърватия в размер на 13.75 млрд евро. Между тях са нов самолетен терминал на летище Загреб, който ще се изгражда с публично-частно партньорство. Предвиждат се в дългосрочен период до 2020 да бъдат изградени жп. линии, няколко проекта за топлоелектрически централи.
  В Хърватия са инвестирани над 25 милиарда евро за времето от 1993 до 2010 година, като това я поставя на трето място в региона след България и Естония.
  Министърът на икономиката, труда и предприемачеството Джуро Попияч сподели, че много високо оценяват подкрепата на България за преговорите за членство в ЕС, като имат още 5 глави за затваряне и очакват и българска подкрепа.

  Линк

Назад