Назад

Искат заплащането да е пряко свързано с количеството труд


 • 85% от бизнеса против увеличение на минималната заплата


   “Ако се увеличи минималната работна заплата, за държавния сектор ще означава 8,2 милиона допълнително. В частния сектор цифрата е по-значителна – над 43 милиона".
  Това заяви председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов по Нова телевизия.
  Министерството на труда и социалната политика предложи минималната работна заплата да стане 270 лева вместо сегашните 240. Синдикатите пък настояват тя да бъде поне 290 лева.
  В същото време от Българска търговско-промишлена палата (БТПП) направиха проучване, според което 85% от работодателите са против увеличаване на минималната работна заплата сега.
  "Резултатът бе предизвестен и очакван, защото около 15% от фирмите в България отдавна вече не са с минимални заплати", поясни Симеонов.
  Той заяви, че експерти от БТПП са направили изследвания сред работниците в един от регионите, според което почти половината от тях искат увеличение на минималната заплата, но се притесняват.
  "Манипулация е твърдението, че като се вдигне работната заплата, хората ще си изгубят работата. Това не е причината. Миналата година, без тя да се вдига, 360 хиляди души загубиха работата си", заяви от своя страна президентът на КНСБ Пламен Димитров.
  "Минималната работна заплата би трябвало да покрива прага на бедност. Това е функцията й в цял свят. Ако се възприеме прагът на бедност, който определя социалното министерство, той е 211 лева. По обратния път, като сложим данъците и осигуровките, се получават 270 лева. Според нас и официалната методика истинският праг на бедност е 290 лева. Без данъци и осигуровки прави 237 лева в джоба на човека", поясни Пламен Димитров.
  "Много хора в България разглеждат работната заплата като измерител на бедността. Нейната функция е да овъзмезди труда. Няма как, ако в една фирма не е произведено нещо, то да се раздава", отвърна му обаче Цветан Симеонов.

  Линк

 • Искат заплащането да е пряко свързано с количеството труд


   
   
   Според проучване на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) заплащането трябва да е пряко обвързано с количеството положен труд. Анкетата е направена по повод на предложенията на министъра на труда и социалната политика за ръст на заплатите през 2011 г. с два варианта - с 11,07 или с 11,67 на сто, съобщиха от БТПП.
  15,6 на сто от работодателите приемат идеята, но смятат да я осъществят със съкращения на персонала, а 14,3 на сто не биха уволнили никого. Около 70 процента не са съгласни с повишаването на заплатите.
  Работещите се разделят почти поравно в мнението си дали увеличението на заплатите трябва да е обвързано със съкращения. 51,22 процента се обявяват "за" намаляването на персонала.
  На въпроса, ако има административно увеличение на минималната работна заплата, готови ли сте да увеличите пропорционално заплатите на всички служители, едва 10,4 на сто от работодателите отговорят положително. Останалите са против. При работещите мненията в процентно съотношение са обратни.
  Около 40 на сто от работодателите са на мнение, че ако се повишат заплатите, ще се увеличи безработицата, а над 53 процента смятат, че ще има преминаване на фирми от официалната икономика към неформалната.
  78 процента от работодателите приемат наемането на служители на гъвкаво работно време с почасово заплащане. Около 10 на сто са повече работниците, които подкрепят този подход.

  Линк

Назад