Назад

NEWS 7 - Мобилно приложение показва качеството на храните


 • Мобилно приложение показва качеството на храните


  Всеки, който има смартфон, може да се възползва от услугата безплатно
  Безплатно мобилно приложение показва истинска ли е една стока или е фалшива. Всеки, който разполага със смартфон, може да сканира баркода на продукта на място в магазина и да се увери дали продуктът е качествен.
  В баркода на всяка стока се съдържа пълната информация за нейния произход. Първите три цифри показват от коя страна е продуктът. За произведените в България стоки например кодът е 380. Следващите цифри показват фирмата производител и вида на стоката. Чрез мобилното приложение "БГ Баркод" тази информация излиза за няколко секунди. В базата данни са включени както регистрираните в България, така и всички световни производители.
  Използването на фалшив код не означава, че стоката е непременно опасна, но поставя под съмнение качеството на използваните суровини и условията на производство. С приложението обаче можем директно да подадем сигнал в организацията, която регистрира кодовете. Такава проверка могат да правят и самите търговци.
  "Досега те се оправдаваха, че не могат да правят това нещо бързо и лесно. Вече им даваме това средство и от тях зависи вече дали ще го използват", каза Любомир Гайдаров, експерт в Съвет GS1 България към БТПП.
  Ако се докаже фалшифицирането, това се счита за основание за проучване и евентуално налагане на санкция за нарушение, която може да достигне до 10% от оборота на компанията. Таксата за баркод е между 200 и 6000 лв на година и се плаща от всички редовни търговци.
   

  Линк

Назад