Назад

По-високи заплати само за отличници Работодателите не искат да се вдига минималният доход


 • По-високи заплати само за отличници


   
  събота, 19 март 2011 София
  По-високи заплати да има само във фирмите, които увеличават производството и продажбите. Зад тази позиция застана бизнесът след първата тристранка за тази година. Синдикатите пък настояват увеличение да има за всички работници в частния сектор от 1 юли и то да е най-малко със 7% заради поскъпването на храните и горивата.
  Бизнесът скочи на социалния министър Тотю Младенов. Работодателите обявиха, че са твърдо против повишаването на минималната работна заплата от 1 юли. Това стана ясно след днешния извънредно заседания на Тристранния съвет за национално сътрудничество.
  Само ден преди това социалният министър Тотю Младенов каза, че е оптимист за увеличение на минималното възнаграждение от 240 на 270 лева, както и за ръст на пенсиите и социалните помощи.
  Вместо вдигане на минималната заплата, което за някои сектори и фирми ще се окаже непосилно, бизнесът предлага да се договорят по-високи минимални осигурителни доходи по сектори и професии, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал.
  Работодателите предлагат същия подход и за увеличение на възнагражденията в частния сектор. Синдикатите пък искат да се приеме препоръчително 7,5-процентно увеличение на заплатите в реалната икономика. Защото това отразявало инфлацията, натрупана от началото на 2010 г., и ръста на производителността на труда.
  Ръст на заплатите може да има, но само в сектори и предприятия, които увеличават производството, продажбите и производителността на труда, смятат работодателите. Повсеместно вдигане на възнагражденията с препоръчителен индекс за всички е популистка мярка, без реални резултати, коментира Цветан Симеонов, председател на БТПП.
  Бизнесът е готов да започне преговори след две седмици, но за диференцирани компенсации по сектори. Там, където има възстановяване и ръст на продажбите, заплатите може да се вдигнат. В сектори като строителството и търговията, където спадът продължава, заплатите ще останат замразени.
  Мила Кисьова

Назад