Назад

BG On Air - Аспарух Карастоянов: До 5 години катарски газ няма да стигне до България


 • Аспарух Карастоянов: До 5 години катарски газ няма да стигне до България


  Необходима е експортна стратегия на страната, коментира председателят на Българо-катарския бизнес съвет към БТПП

  До 5 години катарски газ няма да стигне до България, смята председателят на Българо-катарския бизнес съвет към БТПП Аспарух Карастоянов. В ефира на Bulgaria On Air той обясни, че преди години е било направено проучване за изграждане на LNG терминал в района на   Александрополис или на Кавала. Стойността на изграждането на проекта е била оценена на 500 млн. долара. Подкрепа на държавно ниво и от икономическия министър тогава- Трайчо Трайков, за международния проект не била намерена, каза още Карастоянов.
   
  „От 2007 не мога да изброя колко посещения е имало в Катар, но проект не е бил представян. А, когато имате конкурентен проект, веднага се намира и политическо и финансово обезпечение”, подчерта бившият търговско –икономически съветник на България за страните от Персийския залив. Той заяви още, че от Катар е имало сериозно намерение за участие в проекта.
   
  Карастоянов подчерта, че на страната ни е необходима експортна стратегия за региона. И докато страни като Чехия и Гърция имали по 8 до 12 икономически съветника, България в момента нямала нито един там.
   
  По думите му е смешно се мисли, че страната ни може да изнася пилешко месо за Катар.
   
  „Там най- голям конкурент е Австралия, за пилешкото месо - са САЩ и Китай. Първо си задайте въпроса по какъв транспортен начин такъв тип продукт ще стигне до там.  С коопериране на наша територия и самолети е много голям проект. Иначе с контейнери за 45 дни ще стигнете до Катар”, заяви Карастоянов.
   
  По думите му България има потенциал в областта на IT сферата и допълни, че това може да стане, чрез коопериране с компании от Катар, които да предоставят услуги за целия Персийски залив.

  Линк

Назад