Назад

Стандарт - Фирми: Бизнесът ни страда от кризата в Украйна


 • Фирми: Бизнесът ни страда от кризата в Украйна

  София. Българските фирми, които имат търговски отношения с партньори от Украйна, изпитват сериозни затруднения при сделките и разплащанията. Това се казва в декларация на Българо-украинската индустриална камара.
   
  Предприемачите посочват, че политическата криза в Украйна вече е и икономическа и призовават както българските, така и европейските политици, да подкрепят и финансово страната.
   
  Ето текста на декларацията:
   
  "Дни наред Украйна не слиза от световния дневен ред. Вместо да отшумява, кризата в страната се задълбочава. Българо-украинската индустриална камара (БУИК) следи със загриженост и силно безпокойство развоя на събитията в Украйна. Нарастващото напрежение, липсата на международно споразумение за изход от кризата засилват негативните тенденции както в социално-обществен аспект, така и в икономически. В условията на ясно изразена конфронтация от политическа гледна точка, е обяснимо влошаването на макроикономическите показатели и бизнес климата в страната.
  Членовете на БУИК, които имат икономически и търговски взаимоотношения с украински партньори, изпитват сериозни затруднения при реализация на търговските си сделки и разплащанията. Политическата криза много бързо се превърна в икономическа и нанесе сериозни вреди както на украинския бизнес, така и на българския.
  БУИК се обръща към отговорните политици в България и в Европейския съюз с апел час по-скоро да намерят не само политическо решение на кризата, но и да предприемат мерки в подкрепа на украинската икономика.
  Предоставянето на незабавна финансова подкрепа за страната ще даде възможност за постепенно възобновяване на стопанския оборот и ще върне доверието на участниците в него.
  Украйна е европейска страна и тя се нуждае от подкрепа в този тежък за нея момент."
   

  Линк

Назад