Назад

ФАКТИ - Кризата в Украйна удари и икономиката


 • Кризата в Украйна удари и икономиката


  Европейският парламент одобри допълнително финансиране за Украйна и за Западните Балкани

  Политическата криза в Украйна много бързо се превърна в икономическа и нанесе сериозни вреди както на украинския бизнес, така и на българския.
   
  Това се казва в декларация на Българо-украинската индустриална камара (БУИК), разпространена от Българската търговско-промишлена палата (БТПП).
   
  В нея се казва още:
   
  "Дни наред Украйна не слиза от световния дневен ред. Вместо да отшумява, кризата в страната се задълбочава. Българо-украинската индустриална камара (БУИК) следи със загриженост и силно безпокойство развоя на събитията в Украйна. Нарастващото напрежение, липсата на международно споразумение за изход от кризата засилват негативните тенденции както в социално-обществен аспект, така и в икономически. В условията на ясно изразена конфронтация от политическа гледна точка, е обяснимо влошаването на макроикономическите показатели и бизнес климата в страната.
   
  Членовете на БУИК, които имат икономически и търговски взаимоотношения с украински партньори, изпитват сериозни затруднения при реализация на търговските си сделки и разплащанията.
   
  БУИК се обръща към отговорните политици в България и в Европейския съюз с апел час по-скоро да намерят не само политическо решение на кризата, но и да предприемат мерки в подкрепа на украинската икономика. 
   
  Предоставянето на незабавна финансова подкрепа за страната ще даде възможност за постепенно възобновяване на стопанския оборот и ще върне доверието на участниците в него.
   
  Украйна е европейска страна и тя се нуждае от подкрепа в този тежък за нея момент."

   


  Линк

Назад