Назад

Bulgaria On AIR - Спад на ентусиазма сред бизнеса, отчитат от БТПП


 • Спад на ентусиазма сред бизнеса, отчитат от БТПП


  Проблем номер едно за инвеститорите остава дейността на администрацията, коментира председателят на БТПП Цветан Симеонов
   
   
  Българската търговско-промишлена палата ще работи за подобряване на бизнес климата и за експортните възможности, заяви в ефира на Bulgaria ON AIR нейният председател Цветан Симеонов. Той посочи, че проучванията на БТПП отчитат спад на ентусиазма сред бизнеса.
   
  „Европейската комисия залага на ръст на вътрешното потребление, по нашите прогнози са, че то ще остане свито. Причините са много- несигурността в страната, предстоящите изборите и свитото потребление в ЕС“, коментира Цветанов. Той посочи, че движещите сили за икономиката и тази година по прогнозите на БТТП ще останат международната търговия и експортът.
   
  Председателят на БТПП посочи, че администрацията остава ключов проблем, както за българските, така и за чуждестранните инвеститори.
   
  По думите му дейността по облекчаване на лицензионните режим изглежда „позациклила“.
   
  На въпрос дали споделя виждането на вицепремиера Даниела Бобева, според която приемането на важните за бизнеса предложения се бавят в парламента, Цветанов посочи, че би хвърлял вината само върху народните представители.
   
  „В парламента има доста кадърни хора, както сред управляващите, така и в опозиция“, коментира председателят на БТПП. Според него по-скоро вината е у синдикатите, които „не успяха да покажат загриженост по отношение на икономиката“.
   
  Цветанов подчерта, че друг проблем пред бизнеса е запазването на минималните осигурителни прагове за ключови за икономиката сектори, както и увеличаването на минималната работна заплата. Вдигането на минималното възнаграждение по думите му ще увеличи безработицата при прогнози за спад в Европейския съюз.
   
  По отношение на опасенията за нова газова криза заради спирането на доставките през Украйна, Симеонов посочи, че не са взети никакви поуки от случилото се през 2009. Той коментира, че от партньорската организация на БТПП в Украйна са получили уверение, че ситуацията там няма да се отрази на бизнес дейностите.

  Линк

Назад