Назад

Nova TV - Конфликтите в Украйна няма да доведат до газова криза у нас


 • Westinghouse представи на конференция в София потенциала си  Линк

 • Конфликтите в Украйна няма да доведат до газова криза у нас


  Засега бизнесът няма сигнали за предстоящи смущения в доставките на синьо гориво към страната ни

  Нова газова криза у нас заради конфликтите в Украйна, засега не се очертава. Все още държавата и бизнесът нямат ясни сигнали за предстоящи смущения в доставките на синьо гориво към страната ни, заради събитията там. Украйна е и сред основните търговски партньори на България. Ще повлияе ли кризата върху икономиката на страната ни, разказва Георги Георгиев.
   
  През 2009-та украинската газова криза хвана страната ни неподготвена за евентуално спиране на кранчето със синьо гориво. Пет години по-късно, според експертите, отново нямаме план Б за реакция в подобна криза, тъй като отново разчитаме на доставки от една единствена тръба.
   
  „За съжаление през тези години България не направи нищо за диверсификацията на доставката, така че от гледна точка на аварийни доставки от други страни, България е в положението от 2009 година. Ако стане такъв срив - ще се повтори ситуацията от 2009 г.”, обясни енергийният експерт Христо Казанджиев.
   
  Засега обаче фирмите у нас нямат никакви сигнали за проблеми в транзита на синьо гориво. В енергийното министерство също не е постъпвала информация за възможно ограничаване или прекратяване на доставките през територията на Украйна. Заплаха засега няма и за парното. Топлофикациите получават гориво в необходимите количества и срокове.
   
  Според последните данни на икономическото министерство Украйна е на 14-то място в общия стокообмен.
   
  „Доста фирми оперират в България с украинско участие - над 100 са тези фирми. Износът е основно от България към Украйна - на масла и медикаменти”, обясни председателят на БТПП Цветан Симеонов.
   
  Именно фирмите, които търгуват с тези продукти, се очаква да поемат най-сериозен удар от кризата в Украйна. Засега обаче уверенията са, че ще бъдат предприети всички мерки, за да може ефектът да е минимален.
   
  „Когато тези органи работят добре, не преграждат пътя на движение на стоките. Смятаме, че има варианти и търговията не трябва да се ограничава”, твърди председателят на БТПП Цветан Симеонов.
   
  Точно обратното – при отваряне на Украйна към ЕС, експертите очакват икономическите ни отношения да се засилят.

  Линк

Назад