Назад

CROSS - 77% от фирмите одобряват въвеждането на дуалното обучение


 • 77% от фирмите одобряват въвеждането на дуалното обучение


  /КРОСС/ Едва осем на сто от бизнеса е доволен от знанията на младежите, които завършват университет у нас. В същото време 77% от фирмите одобряват въвеждането на дуалното обучение в професионалните гимназии - тоест учене чрез платени стажове. Това сочат данни на Българската търговско-промишлена палата.
   
  Положителна оценка учениците в професионалните гимназии получават за компютърните си умения, като само 10 на сто от работодателите не са доволни от тези умения. 80% от бизнеса вижда големи липси в професионалните умения на младите. Повече от половината работодатели пък са на мнение, че на младежите липсва и предприемаческо мислене. 
   
  Според министъра на образованието Анелия Клисарова има голямо разминаване между това, което образованието дава на децата, и това, от което бизнесът има нужда.Затова бизнесът ще се включи активно в изготвянето и промените на учебните програми.
   
  „Така че накрая ученикът, който завърши, може да се яви на квалификация и да има точно онези умения и знания, които са необходими за работната среда и за бизнеса", заяви министър Клисарова пред Нова телевизия.
   
  Тази година ще бъде увеличена с 2,7 на сто издръжката на учениците в професионалните гимназии. На дневен ред е и въпросът за финансирането на платените стажове за учениц
   
   

  Линк

Назад