Назад

Управляващите да пишат програми само за своя мандат


 • Управляващите да пишат програми само за своя мандат


   
  Управляващите да пишат програми само за срока на своя мандат. Посланието към сегашното правителство отправи председателят на Българската Търговско-промишлена палата Цветан Симеонов в дискусия на Световната банка, проведена в Червената къща в София. Според Цветанов, програмите за след 10, 15 или 20 години би било добре да се оформят в научните институти или партийните централи, които ще привличат избиратели. Ако все пак държавата приеме подобен план, това трябва да става със значителна подкрепа дори от опозицията или след широк консенсус  в обществото, категоричен е председателят на БТПП. В изказването си пред присъстващите, той заявява, че е наложително управляващите да отчитат своята дейност на всеки три месеца, както е в Европейския съюз.
  Цветан Симеонов подчертава, че стъпките по опростяване на процедурите за европейските проекти и повишаване на капацитета на администрацията се правят бавно и мудно. Не се спазва принципът при подаване на документите за един проект с една проверка да се изчерпват всички критики и забележки. Добавянето на нови условия и бележки прави процеса безкраен, бави бизнеса и го обезверява.
   
  Според Цветан Симеонов, оптимизацията на държавната администрация във всичките й измерения трябва да се прави премерено, защото „когато от петима чиновниците станат трима-това не означава по-добро обслужване”. 

  Линк

Назад