Назад

По-високи осигурителни прагове


 • По-високи осигурителни прагове

  Бизнесът иска намаляване на осигурителните прагове, защото разходите на работодателите за заплати продължават да се увеличават. Правопропорционално ще бъде увеличението на хората в сивия сектор в резултат от едно непремереното увличеие на праговете. – каза в интервю за новините на bTV председателя на БТПП Цветан Симеонов.

  Ако тежестта на работодателя се увеличи с 20 лева, това ще рефлектира с 15 лева в осигурителната вноска на работника, това ще бъде резултта ако безотговорно се качват осигурителните прагове, без да се държи сметка за нивото на производителността на труда в съответния сектор – допълни Симеонов.

   

  До дни започват преговорите по договаряне на минималния осигурителен доход по икономически дейности и групи професии за 2011 година. В преговорите ще участват представители на браншовите структури, на работодателите, на Министерството на труда и социалната политика и на представителните организации на работниците и служителите, предаде БНТ.

  Целта е да се стигне до конкретни договорки преди да бъде изготвен проектозаконът за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2011 година. Средният осигурителен доход за първите пет месеца на годината е 550 лева, показват данни на социалното министерство. Общо заетите за периода са 2 милиона и 247 хиляди души.


  Линк

Назад