Назад

Haskovo.net - Бизнесът настоява и работниците да носят отговорност при неплащане на осигуровки


 • Бизнесът настоява и работниците да носят отговорност при неплащане на осигуровки

  Министър-председателят Пламен Орешарски, придружен от военния министър Ангел Найденов и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, се срещна с бизнеса от Хасково и граничните райони на Турция по покана на Хасковската търговско-промишлена палата.
   
  Разговорите преминаха при затворени врати за медиите.
   
  На брифинг по-късно премиерът  определи срещата като полезна. Пред него местният бизнес е поставил въпроси от макроикономическата сфера като осигурителните прагове, взаимоотношенията с банките до по-конкретни въпроси, като бизнеспарковете, свободните зони и военните имоти, към които имат интерес най-вече местните власти.
   
  Криминализирането на осигурителните вноски е било сред темите във фокуса на обсъждането, посочи още премиерът.
   
  Какво е мнението на работодателите по тази тема, на брифинга отговори председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов.
   
  „Начинът, по който е формулирано сега допълнението към НК, е неприемлив за бизнеса. Единият вариант е или това да отпадне, защото в този си вид е неработещо, или би могло по някакъв начин да се дискутира неговото приемане, ако отговорността бъде и за работниците, които не обявяват средства си - нито към данъчните, нито към осигурителните власти“, подчерта Симеонов. В против случай той смята, че ще се създадат предпоставки двама или трима работници, например, недоволни от своя работодател, да твърдят, че има получени средства, а вноски не са им направени.

  Линк

Назад