Назад

green-bulgaria.eu - Експерти се обявиха против ликвидирането на комисията по стоковите борси


 • Експерти се обявиха против ликвидирането на комисията по стоковите борси

  Държавната комисия за стоковите борси и тържищата (ДКСБТ)  трябва не да се закрива, а да й се дадат повече правомощия. Тази позиция споделиха повечето от участници в дискусия, организирана от БТПП.  Според проектопромените в закона,  публикувани за обществено обсъждане в сайта на Министерството на икономиката и енергетиката,  ДКСБТ, която е на пряко подчинение на Министерския съвет, ще бъде закрита, а дейността й ще бъде поета от министерството.
   
  Закриването на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) ще доведе до вакуум при контрола по проверките на пазарите у нас, коментира председателят на Софийската стокова борса Васил Симов. Той съобщи, че в бранша били много изненадани от предлаганите промени.
   
  “ У нас в момента има три стокови борси, 70 тържища и стотици пазари и никой нас не ни е попитал да си дадем мнението за промените в закона, заяви Симов. Той обясни, че комисията е единственият орган у нас, който може ефективно да контролира дейността на пазарите у нас и тя може да налага глоби и санкции. Нашето желание е ДКСБТ да се запази, защото това е контролиращият орган у нас, обясни още Симов.
   
  Без тази комисия е възможно сериозно да се увеличи спекулата по пазарите, което няма да е добре за българските производители, смятат експертите.  Според Ерик Хайрабедян – адвокат на търговско сдружение, сега 85-90 процента от предлаганите по борсите и тържищата плодове и зеленчуци са от внос.
   
  МИЕ няма необходимия експертен капацитет да контролира качествено пазарите, затова се очаква Българската агенция за безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите да помогат в работата на МИЕ, но те имат други функции по контрола на храните.
   
  Шефът на ССБ коментира още,  че миналото лято точно  ДКСБТ и Агенция „Митници“ са успели да затегнат контрола при вноса на плодове и зеленчуци у нас. Това на практика е помощ за българските производители, които и сега работят в условията на трудна  конкуренция със земеделците от Македония и Турция.
   
  Според борсови експерти промените в Закона за стоковите борси и тържищата са писани от друг, а министерството е само формален вносител. „С подобни мерки няма да се подобри регулаторната тежест за бизнеса, а и ще се увеличат разходите за контрол над стоките“,  обясни Симов.
   
  „Имам нареждане до края на февруари от 33-ма служители в комисията да останат 20. Ако ДКСБТ бъде закрита, към Министерството на икономиката и енергетиката ще преминат само петима наши експерти“, обясни председателят на комисията Едуард Стойчев.
   
  Главният мотив на вносителите на законопроекта е, че така ще се намали администрацията. В проекта се посочва, че Агенцията по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите могат да поемат функциите на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. С промените се предлага мерки за защита на потребителите от продажбата на съмнителни или опасни за здравето стоки. Клиентът ще бъде в правото си да изисква от продавача документи, че стоката е внесена законно и че за нея са платени данъци.
   
   

  Линк

Назад