Назад

БНТ - Търговско-промишлената палата вещае хаос в търговията с храни


 • Търговско-промишлената палата вещае хаос в търговията с храни


  Премахването на Държавната комисия за стокови борси и тържища ще доведе до хаос в търговията с храни и ще увеличи сивата икономика, тъй като ще изчезне контролът на пазара. Около това становище се обединиха участниците в обществено обсъждане на промените в Закона за стоковите борси и тържищата, организирано от Търговско-промишлената палата.
   
  Текстове в Закона предвиждат регулаторът да бъде закрит, а неговите функции да се поемат от дирекция в Министерството на икономиката, в която да работят петима експерти. Според мотивите на вносителите, по този начин ще се намали администрацията, тъй като Агенцията по безопасност на храните и Комисията за защита на потребителите могат да поемат функциите на нароченото за закриване ведомство.
   
  Част от промените предвиждат клиентът да има правото да изисква от продавача документи, че стоката е внесена законно и че за нея са платени данъци. От Асоциацията на търговците на храни и от Българската стокова борса се обявиха против закриването на Агенцията. Вместо това те поискаха прецизиране на функциите и нов закон, по който да се регулира сектора. На дискусията не дойдоха представители на министерството на икономиката, за да защитят готвените промени в закона.
   
  Автор: Николай Минков

  Линк

Назад